Οι δίδυμοι του απείρου και η εικασία Riemann

Περιγραφή

Tο βιβλίο αυτό είναι πολυθεματικό. Η βασική του επιδίωξη είναι η λύση των δύο μέχρι σήμερα παγκοσμίως άλυτων προβλημάτων που υπαγορεύει ο τίτλος του. Ο συγγραφέας παρουσιάζει αναλυτικά τη λύση των δύο στοιχειωμένων προβλημάτων. Το πρόβλημα των διδύμων πρώτων αριθμών έχει σαν βάση της επίλυσής του μια ανισότητα, που αναδύεται μέσα από μια κατηγορία διαστημάτων των φυσικών αριθμών που ονομάσθηκαν Αργυρά. Από την άλλη μεριά, η αντιμετώπιση της εικασίας Riemann στηρίχθηκε στη Θεωρία της Πληροφορίας, που εφαρμόσθηκε σε μια άλλη κατηγορία διαστημάτων που εκλήθησαν Χρυσά, αλλά και σε ένα αξίωμά της που πηγάζει από την πρόταση: «Στα Μαθηματικά τίποτε δεν συμβαίνει χωρίς αιτία». Οι λύσεις των δύο προβλημάτων συσχετίζονται μεταξύ τους. Η μεθοδολογία λύσης ανοίγει νέο κεφάλαιο στα Μαθηματικά και, παραδόξως, συνδέθηκε με την Κβαντική Πληροφορία της Φυσικής. Το σύνολο των αριθμών οικοδομείται από κβάντα πληροφορίας. Ένας πυθαγόρειος κόσμος κρυμμένος στο σκοτάδι, πίσω από την αυγή της δημιουργίας. Το βιβλίο στη συνέχεια παρουσιάζει μία πρωτότυπη μέθοδο διδασκαλίας της κλασικής Φυσικής του Νεύτωνα, καθώς και της Θεωρίας της Σχετικότητας και της Κβαντικής Φυσικής, ξεκινώντας από γνώσεις Λυκείου. Επίσης, στο τέλος περιέχει και δύο πρωτότυπα άρθρα του συγγραφέα στην Aστροφυσική και την Kοσμολογία, για τα οποία όλες οι απαραίτητες γνώσεις για την κατανόησή τους έχουν δοθεί προηγουμένως. Το έργο αυτό είναι καρπός πολυετούς προσπάθειας και περιέχει σημαντικές φιλοσοφικές προεκτάσεις που αφορούν το πρόβλημα της ύπαρξης και ένα νέο κοσμολογικό μοντέλο του πλατωνικού κόσμου, όμως όλες αυτές οι προεκτάσεις βασίζονται στη σύγχρονη Φυσική και Κοσμολογία, καθώς και στη Θεωρία της Πληροφορίας, που αποτελεί βασικό κεφάλαιο της Κυβερνητικής και της Θεωρίας Παιγνίων. Απευθύνεται σε επαγγελματίες μαθηματικούς, φυσικούς και μηχανικούς. Μπορεί όμως να αποδειχθεί περισσότερο ελκυστικό στους φοιτητές και μαθητές, διότι θέλει να κοινωνήσει με κάθε ανατρεπτικό πνεύμα, καθώς και με φιλοσόφους που διαθέτουν γνώσεις μαθηματικών.

Ο Πρόδρομος Παπαδόπουλος σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στην αρχή ασχολήθηκε με προβλήματα ατομικής φυσικής και κβαντικής χημείας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στη συνέχεια αφιέρωσε αρκετό χρόνο για τη δημιουργία πολύπλοκων προγραμμάτων, σε υπολογιστές, που αποσκοπούσαν στην επίλυση προβλημάτων της στατιστικής. Κυρίως προβλημάτων που αφορούν την πρόβλεψη φαινομένων σε συνάρτηση με ένα σύνολο παραγόντων που επηρεάζουν την έκβασή τους. Όπως συμβαίνει και με μερικά τυχερά παιγνίδια. Ένα άλλο ενδιαφέρον του σήμερα είναι και η κατασκευή κινουμένων σχεδίων για την εποπτική διδασκαλία του μαθήματος της φυσικής. Όμως εδώ και είκοσι χρόνια ασχολείται με κόσμο που αγάπησε από μικρός. Την αστροφυσική. Μια τυχαία παρατήρηση τον οδήγησε στην δημιουργία μιας νέας θεωρίας σύντηξης κβαντικής φυσικής και γενικής σχετικότητας, που δείχνει να μπορεί να εξηγήσει τα εξωτικά φάσματα των αστρικών πηγών ακτινών Χ -όπως είναι ο Κύκνος X1, στον αστερισμό του Κύκνου- και των Κβάζαρς στο βαθύ διάστημα. Όλα αυτά, μαζί με μια πρωτότυπη εποπτική εικόνα εξέλιξης του σύμπαντος σε έναν κόσμο τεσσάρων διαστάσεων με πραγματική την τέταρτη διάσταση -το κοσμικό βέλος του χρόνου-, τα συμπεριέλαβε στο βιβλίο που δημοσίευσε το 2005 στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο «Στην σκιά του πραγματικού χρόνου». Έχει δημοσιεύσει επίσης και δύο ποιητικές συλλογές: «Το όνειρο του χρόνου» και «Αβαδδών».
Σήμερα είναι δάσκαλος Φυσικής στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης των Γιαννιτσών όπου και γεννήθηκε.

Συγγραφέας : Παπαδόπουλος Πρόδρομος Χ.
Εκδότης : Ζήτη
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 960-456-447-7
Σελίδες : 664
Σχήμα : 24×17
Κατηγορίες : Μαθηματικά

Τιμή σε ιστοσελίδες: 23.20 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.