Οι γιατροί στην Εθνική Αντίσταση

Περιγραφή
[…] Ψάχνοντας, ρωτώντας, σκαλίζοντας τις μνήμες, κατόρθωσα να συγκεντρώσω φοιτητές Ιατρικής, γιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς και νοσοκόμους, με τα ονόματα των οποίων και με ορισμένες προσωπικές πληροφορίες, που είχαν την καλοσύνη να μου δώσουν, συνέταξα τον κατάλογο που καταλαμβάνει το πρώτο τμήμα του βιβλίου.
Της δικής μου έρευνας έχουν προηγηθεί και άλλες αναφορές σε αντιστασιακούς γιατρούς. Ο
Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, το 1983, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, τίμησε μια μεγάλη ομάδα γιατρών που είχαν συμμετάσχει στις αντιστασιακές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Αρκετοί από εκείνους συμπεριελήφθησαν και στο βιβλίο αυτό. Έτσι, ορισμένα ονόματα βρίσκονται και στους δύο καταλόγους, στον δικό μου και σε εκείνον του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Η διαφορά τους βρίσκεται στο ότι στον πρώτο έχουν προστεθεί για τον καθένα ορισμένα προσωπικά στοιχεία για την καταγωγή, τη δράση, την επαγγελματική και την επιστημονική εξέλιξη και τη μετέπειτα συμμετοχή του στον ΑΣΕ.
Μετά τον αναλυτικό κατάλογο των ονομάτων, ακολουθεί μια σειρά σημαντικών μαρτυριών γραμμένων από και για συναδέλφους ιατρούς και τον φιλόλογο καθηγητή Δημήτρη Ράπτη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το Ημερολόγιο Μαχών του γιατρού Στάθη Ανέστη που περιγράφει τις μάχες που έδωσε το 7ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Ευβοίας, το Δεκέμβρη 1944 και το Γενάρη 1945 στην Αθήνα. […]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)Ο Γώργος Κ. Τσιτούρης γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Παιδί του Κώστα και της Αργυρώς. Μιας οικογένειας με πατριωτική και αντιστασιακή παράδοση και δράση. Τελείωσε το Λύκειο στη Χαλκίδα. Το 1943 έγινε μέλος της ΕΠΟΝ Χαλκίδας και από το 1944 της σπουδάζουσας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής το 1953, διακόπτοντας τις σπουδές του λόγω της επιστράτευσής του. Ειδικεύτηκε ως παθολόγος στο Ιπποκράτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αθήνας και έγινε Διδάκτορας της Ιατρικής σχολής. Μετεκπαιδεύτηκε στην Καρδιολογία και εργάστηκε στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βοστώνης, Φιλαδέλφειας, Λονδίνου και Στοκχόλμης. Έγινε Υφηγήτης και Καθηγητής Καρδιολογίας. Συγγραφέας πολλών επιστημονικών εργασιών, διατριβών και βιβλίων. Ιδρυτής, μέλος και πρόεδρος επιστημονικών εταιρειών, ελληνικών και ξένων, αρχισυντάκτης ιατρικών περιοδικών. Ανέπτυξε πολύπλευρη κοινωνική δραστηριότητα και υπήρξε πρόεδροδ του Δ.Σ. του Νοσοκομείου “Ο Ευαγγελισμός”, των Αθηνών. Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας των Γιατρών κατά του Πυρηνικού Πολέμου και ιδρυτής της ομώνυμης Ελληνικής Εταιρείας. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε παγκόσμια συνέδρια για την Ειρήνη.

Συγγραφέας: Τσιτούρης Γιώργος Κ.
Εκδότης: Τσιτούρης Γιώργος Κ.
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-93-4480-1
Σελίδες: 215
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ιατροί, Ελλάς – Ιστορία – Εθνική Αντίσταση, 1940-1944

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.37 €