Οι βιβλιοθήκες στον αρχαίο κόσμο

Περιγραφή
Σ’ ένα θαυμαστό ταξίδι από την αρχαία Εγγύς Ανατολή, γύρω στο 3000 π.Χ., την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη ως τη λατινόφωνη Δύση και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων, ο συγγραφέας αφηγείται την ίδρυση και την εξέλιξη των βιβλιοθηκών (βασιλικών, δημόσιων και ιδιωτικών), ερευνώντας παράλληλα και όλα τα συναφή ενδιαφέροντα θέματα:
– Ποια ήταν η σχέση ανάμεσα στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών;
– Τι συνέβαλε στη δημιουργία των δημόσιων βιβλιοθηκών, ιδίως της μεγάλης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας;
– Τι βιβλία περιείχαν οι αρχαίες βιβλιοθήκες και πώς τα αποκτούσαν;
– Πώς γινόταν η έκδοση ενός βιβλίου στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο;
– Πώς οι διαφορετικοί χρήστες (βασιλείς, λόγιοι, ιερωμένοι) και τα διαφορετικά είδη “βιβλίου” (πήλινες πινακίδες, κύλινδροι, κώδικες) επηρέασαν τη μορφή και την οργάνωση των βιβλιοθηκών;
– Πώς επηρέασε το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών ο χριστιανισμός;
Η γλαφυρή ανάπτυξη της πλούσιας αυτής ύλης, που κερδίζει χρώμα και ζωντάνια χάρη στα άφθονα, συνήθως χιουμοριστικά, παραθέματα από αρχαίες πηγές και την αντιπροσωπευτική εικονογράφηση, εγγυάται την απόλαυση του μη ειδικού αναγνώστη, ενώ παράλληλα οι σημειώσεις προσφέρουν στον ειδικό μελετητή σχολαστική βιβλιογραφική τεκμηρίωση.Ο Λάιονελ Κάσον (Νέα Υόρκη, 1914-2009), ήταν καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον αρχαίο κόσμο. Από τα πιο γνωστά είναι οι μελέτες του για τα πλοία και τους ναυτικούς της αρχαιότητας στην περιοχή της Μεσογείου (“The Ancient Mariners: Seafarers and Sea Fighters of the Mediterranean in Ancient Times”, 1959, “Ships and Seamanship in the Ancient World”, 1971), για το “Ταξίδι στον αρχαίο κόσμο” (“Travel in the Ancient World”, 1974, ελλ. έκδ. ΜΙΕΤ, 1995), καθώς και η έρευνά του για τις βιβλιοθήκες της αρχαιότητας (“Libraries in the Ancient World”, Yale University Press, 2001, ελλ. έκδ. ΜΙΕΤ, 2006).

Συγγραφέας: Casson Lionel 1914-2009
Μεταφραστής: Φιλιπποπούλου Αντιγόνη
Εκδότης: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-250-328-9
Σελίδες: 283
Σχήμα: 22χ15
Κατηγορίες: Αρχαιότητα, Βιβλιοθήκες – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 23.92 €