Οι αφέντες

Περιγραφή
Στη γενιά του Κωνσταντή όλα είναι έντονα. Το πάθος για τη ζωή, η αγάπη, το μίσος, η εκδίκηση, μα πάνω απ’ όλα η δίψα να’ ναι Αφέντες.
Αυτή η δίψα για αφέντεψη κυριαρχεί από πατέρα σε γιο και από παπού σε εγγόνι…
Αυτή η δίψα ούτε καταλαγιάζει ούτε και σβήνει ποτέ.
Οι άνθρωποι για χάρη της αφέντεψης υψώνουν το ανάστημα πάνω από τ’ ανθρώπινα αλλά και πάνω από το θεό.
Τυρρανούν τη σκέψη και την ψυχή τους, κάνουν συμμαχίες περίεργες πότε με το θεό και πότε με το διάβολο.
Στήνονται έχθρες και μίση ανάμεσα σε οικογένειες, ακόμα κι ανάμεσα σ’ αδέλφια και ανδρόγυνα.
Το πάθος της αφέντεψης κυριαρχεί πάνω απ’ όλα και όλα μπορούν να θυσιαστούν μπρος σ’ αυτό το πάθος που κατατρώει τα ανθρώπινα σωθικά.
Μια γενιά από το 1900 μέχρι σήμερα, απλώνει φτερά, ζωή και όνειρα από την Κεφαλονιά στον Πειραιά κι ακόμα παραπέρα, φτάνει στην Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια, την Αμμόχωστο και τη μακρινή Νέα Υόρκη. Μ’ ένα σκοπό, να γίνουν Αφέντες.
Αφέντες της ζωής, της δύναμης, του πλούτου, του έρωτα, δε λυγίζουν μπρος σε κανένα εμπόδιο. Μόνο η ζωή, που τραβά το δικό της δρόμο και είναι πάντα τόσο απρόβλεπτη, μπορεί να τους σταματήσει. Μόνο η ζωή μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και να ισοπεδώωσει δούλους κι αφεντάδες. Μόνο η ζωή μπορεί να κάνει έναν αφέντη να νοιώσει γυμνός κι αδύναμος σα ζητιάνος. Μόνο η ζωή μπορεί να κάμει έναν αφέντη να πονέσει τόσο που να νοιώσει ότι δεν είναι τίποτα, έστω κι αν είσαι αφέντης και έχεις τα πάντα, όταν χάσεις την ψυχή σου.
Γιατί την ψυχή σου δε μπορεί να σου την πάρει κανείς. Αν τη χάσεις τη χάνεις μόνος σου.Ο Μάνος Θανόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου με Κεφαλλονίτικη ρίζα. Σπούδασε κινηματογράφο (σενάριο), δημοσιογραφία, χορό, θέατρο. Έπαιξε σε αρχαία τραγωδία, αρχαία κωμωδία, παιδικό θέατρο, μιούζικαλ και επιθεώρηση. Στενός συνεργάτης της «Θείας Λένας» (Αντιγόνης Μεταξά Κροντηρά) στην τηλεόραση, της Λήδας Κροντηρά και του χορογράφου Γιάννη Φλέρυ. Από το 1975 έγραψε θέατρο, σενάρια, ποίηση, επιθεωρήσεις. Συνεργάτης της ΕΡΤ έγραψε και σκηνοθέτησε παιδικό θέατρο για το ραδιόφωνο και έγραψε τα τηλεοπτικά σώου του Γιώργου Μαρίνου. Το 1987 μετακομίζει στην Κεφαλλονιά και διευθύνει το Θεατρικό Τμήμα του Δήμου Αργοστολίου ανεβάζοντας Αριστοφάνη, παιδικό θέατρο και επιθεώρηση. Το 1990 εκλέγεται πρόεδρος Κοινότητος Κοθρέως, πρόεδρος Συνδέσμου Ύδρευσης Κοθρέως Μεσοβουνίων και αντιπρόεδρος Αναπτυξιακού Συνδέσμου Ερύσσου. Ιδρύει και διευθύνει την τοπική εφημερίδα «Η φωνή του Κοθρία» και το Ελεύθερο Λαϊκό Θέατρο Κεφαλλονιάς. Για 7 χρόνια δίδαξε θέατρο σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας.
Ταξίδεψε με το θέατρο σε: Κύπρο, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Γαλλία, Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό, Αυστραλία. Το 1999 μετακομίζει στην Κύπρο όπου ζει και εργάζεται.
«Η οχιά» είναι το πρώτο μυθιστόρημά του που εκδίδεται και γράφτηκε στην Κεφαλλονιά το 1998.

Συγγραφέας : Θανόπουλος Μάνος
Εκδότης : Κοθρεύς
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-89237-0-0
Σελίδες : 494
Σχήμα : 20χ15
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.15 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.