Οι ανεμόμυλοι και υδρόμυλοι της Αγιάσου Λέσβου και της περιμετρικής περιοχής

Περιγραφή
Το 1998 δημοσιεύτηκε στα “Λεσβιακά” (Δελτίον της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, Τόμος ΙΖ’, Μυτιλήνη, 1998) μια μικρή μελέτη μου με θέμα τους ανεμόμυλους και υδρόμυλους της Αγιάσου και της ευρύτερης περιοχής της. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν αφ’ ενός να φέρει στο φως μια οικονομική δραστηριότητα, που σημάδεψε την Αγιάσο και όλο το νησί της Λέσβου. Αφ’ ετέρου ο γράφων θεώρησε ότι η μελέτη αυτή βοηθά το χωριό του, την Αγιάσο, ώστε αυτό το υπέροχο κεφαλοχώρι της Λέσβου να πάψει να αργοπεθαίνει και να δείξει στους διοικούντες την Αγιάσο ότι μόνο η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του χωριού θα σταματήσει τον κατήφορο του θανάτου.
Μετά την έκδοση σε ανάτυπο της παραπάνω μελέτης, ο γράφων συνέλεξε και άλλες πληροφορίες, επί πλέον δε απεφάσισε να συμπεριλάβει στην παρούσα νέα έκδοση και πληροφορίες για ανεμόμυλους και υδρόμυλους και από άλλα χωριά γύρω από την Αγιάσο.Γεννήθηκε στην Αγιάσο Λέσβου το 1944. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Β’ Λύκειο Αρρένων Μυτιλήνης, διαμένοντας στο Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο Αριστούχων Απόρων Μαθητών της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, ως υπότροφος του κληροδοτήματος Γρηγορίου Χατζηπανάγου – Σκορδά.
Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως υπότροφος του κληροδοτήματος Γεωργίου Βοστάνη. Μετεκπαιδεύτηκε στην πυρηνική φυσική στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών “Δημόκριτος”.
Υπηρέτησε καθηγητής φυσικής στο Β’ Λύκειο και Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Μυτιλήνης, στο λύκειο Αγιάσου, στο Α’ Λύκειο Θηλέων Μυτιλήνης, στο Α’ Λύκειο Αρρένων Μυτιλήνης και στο Λύκειο Αρρένων Χαλανδρίου (1967-1980). Υπηρέτησε ακόμα ως καθηγητής στην Τεχνική Σχολή Μυτιλήνης “Βερναδάκης”, στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΔΕ), στη Σχολή Ξεναγών Βορείου Αιγαίου και στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Μυτιλήνης (ΠΕΚ).
Από το 1980 μέχρι το 1991 υπηρέτησε ως καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης και είναι ο τελευταίος Διευθύνων Υποδιευθυντής αυτής, λόγω της οριστικής κατάργησής της.
Υπηρέτησε ακόμα και για δύο έτη ως μέλος του ΕΔΤΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σήμερα είναι συνταξιούχος Ειδικός Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών και ασχολείται με την επιστημονική έρευνα θεμάτων της ειδικότητάς του.
Έχει κάνει πολλά επιστημονικά δημοσιεύματα τόσο στο λεσβιακό τύπο όσο και σε επιστημονικά περιοδικά.
Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για τη μελέτη του “Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου” (1977) και έχει λάβει έπαινο του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών (1971), καθώς και έπαινο του Αρχηγείου Αεροπορίας (1973). Είναι μέλος πολλών σωματίων της Λέσβου και των Αθηνών.
Ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Υπηρέτησε ως σμηνίας στην Ελληνική Αεροπορία. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Συγγραφέας: Χουτζαίος Γεώργιος Μ.
Εκδότης: Ιδιωτική Έκδοση
Έτος έκδοσης: 1999
ISBN:
Σελίδες: 56
Σχήμα: 25χ17
Κατηγορίες: Λαογραφία, Ελληνική, Οικονομική ιστορία – Ελλάς, Λέσβος – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.88 €