"Ξενιτεμένες" ελληνικές αρχαιότητες

Περιγραφή
[…] Τις εργασίες του τόμου υπογράφουν αρχαιολόγοι και ιστορικοί’ περιλαμβάνονται μελέτες οι οποίες αναφέρονται στη διασπορά των αρχαιοτήτων συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων και περιοχών (Ακρόπολις των Αθηνών, Κρήτη, Εύβοια) και άλλες οι οποίες προσεγγίζουν ιστορικά κάποιες πλευρές της, όπως είναι η νομοθετική αντιμετώπιση της εξαγωγής των αρχαιοτήτων, η διασπορά τους κατά τους τελευταίους προεπαναστατικούς χρόνους, η διαδρομή ενός συγκεκριμένου μνημείου από τον τόπο εύρεσης ως το μουσείο που το φιλοξενεί σήμερα, καθώς και η στάση των ελλήνων αρχαιολόγων κατά τον 19ο αιώνα απέναντι στις αρχαιολογικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων. Ο τόμος συμπληρώνεται με δύο εισαγωγικά κείμενα εκ των οποίων το ένα παρουσιάζει τη διαμόρφωση της ιδέας της εθνικής ιδιοκτησίας των αρχαιοτήτων, όπως αυτή παγιώθηκε στα χρόνια της Επανάστασης, ενώ το δεύτερο συνοψίζει τη συμβολή των ελληνικών αρχαιοτήτων στη συγκρότηση των πρώτων αρχαιολογικών συλλογών και μουσείων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. […]
(Σοφία Ματθαίου, Αθηνά Χατζηδημητρίου, από τον πρόλογο του τόμου)
Περιεχόμενα:
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
– Σοφία Ματθαίου, “Η καθιέρωση τ/ς ιδέας τ/ς εθνικής ιδιοκτησίας των αρχαίων μνημείων”
– Αθηνά Χατζηδημητρίου, ” Ο εκπατρισμός των ελληνικών αρχαιοτήτων και η συμβολή τους στη συγκρότηση των πρώτων αρχαιολογικών συλλογών και μουσείων”
– Γιώργος Τόλιας, “Διασπορά, εντoπιότητα και εθνική κληρονομιά. Οι ελληνικές αρχαιότητες κατά τους τελευταίους προεπαναστατικούς χρόνους”
– Αλίκη Ασβεστά, “Από τον Μαραθώνα στο Λούβρο. Ιστορία, διαδρομές και περιπέτειες δύο αγαλμάτων”.
– Σοφία Ματθαίου, “Ο Στέφανος Α. Κουμανούδης (1818-1899) και οι αρχαιολογικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων στην Ελλάδα”
– Χριστίνα Μερκούρη, “Εξαγωγές αρχαιοτήτων κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αι. Το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία τους”.
– Αλέξανδρος Μάντης, “Η διαρπαγή και η διασπορά των ελληνικών αρχαιοτήτων”
– Katja Sporn, “Φάσμα και ιστορικό της διασποράς αρχαιοτήτων των ιστορικών χρόνων από την Κρήτη”
– Αθηνά Χατζηδημητρίου, “Οδοιπορικό στη διασπορά των ευβοϊκών αρχαιοτήτων”

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Τόλιας Γιώργος, Ασβεστά Αλίκη, Ματθαίου Σοφία, Μερκούρη Χριστίνα, Μάντης Αλέξανδρος, Sporn Katja, Χατζηδημητρίου Αθηνά
Επιμελητής: Ματθαίου Σοφία, Χατζηδημητρίου Αθηνά
Εκδότης: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-9538-06-1
Σελίδες: 257
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Αρχαιολογία – Ελλάς, Αρχαιοκαπηλία
Σειρές: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.32 €