Ν. Χατζηκυριάκος – Γκίκας

Περιγραφή
Σκοπός του βιβλιογραφικού αυτού καταλόγου είναι να διαγράψει, για πρώτη φορά, μέσα από κείμενα, μελέτες, άρθρα και άλλες δημοσιεύεις, την πορεία του πολύμορφου έργου του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα (1906-1994). Είναι η πρώτη φορά επίσης, που επιχειρείται η καταγραφή και της συγγραφικής του δραστηριότητας, η οποία συναγωνίζεται με αξιώσεις την καλλιτεχνική του παραγωγή. Έτσι, η λέξη “εργογραφία” που προτάσσεται στον τίτλο του βιβλίου δεν παραπέμπει, όπως θα περίμενε κανείς, στην καταχώρηση των ζωγραφικών και άλλων δημιουργημάτων του, αλλά στις λογοτεχνικές του ενασχολήσεις, που από πολύ μικρή ηλικία και παράλληλα με τη ζωγραφική, είχαν κερδίσει τον καλλιτέχνη.
[…] Το βιβλιογραφικό αυτό υλικό δημοσιεύουμε σήμερα με την επίγνωση ότι ενδεχομένως να μην έχει επιτευχθεί εξαντλητική καταγραφή των πηγών, δεδομένου ότι και τα χρονικά περιθώρια για την παρουσίασή του ήταν πολύ περιορισμένα, αλλά κυρίως γιατί λανθάνουν ίσως κάποιες πληροφορίες από δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την περίοδο που ο Γκίκας ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό.
Είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια καταγραφής που βασίζεται περισσότερο στο αρχείο τύπου και εκδόσεων που υπάρχει κατατεθειμένο στην προσωπική συλλογή και βιβλιοθήκη του καλλιτέχνη, η οποία μάλιστα συγκροτήθηκε με την δική του ξεχωριστή φροντίδα και επιμέλεια. Έτσι με τον κατάλογο αυτόν εκπληρώνεται κατά κάποιο τρόπο η μεγάλη, εν ζωή, επιθυμία του για τη δημοσιοποίηση όλου του υλικού που επεξεργαζόμαστε εδώ.
Πρόκειται για ένα σημαντικό όγκο που αποκόμματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων, περιοδικών, διαφημιστικών φυλλαδίων, προγραμμάτων, καταλόγων εκθέσεων, ανατύπων και άλλων βιβλίων που είχε συγκεντρώσει ο Γκίκας και τα οποία έχουν ήδη αποδελτιωθεί αναλυτικά και σχηματίζουν μία μοναδική πηγή μελέτης του έργου του στην Πινακοθήκη Γκίκα. Η μορφή με την οποία παρουσιάζεται η “εργογραφία-βιβλιογραφία”, ακολουθεί τις θεματικές ενότητες που είχαν δημιουργηθεί μέσα στη συλλογή με απόλυτο σεβασμό στο σκεπτικό της αρχικής συνοχής και τακτοποίησής της. […]
(από την εισαγωγή της συγγραφέως)

Συγγραφέας: Τσάκωνα Πίτσα
Εκδότης: Μουσείο Μπενάκη
Έτος έκδοσης: 1997
ISBN: 960-8452-46-5
Σελίδες: 187
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ζωγράφοι, Έλληνες, Βιβλιογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 3.00 €