Ντοκουμέντα και… "ντοκουμέντα"

Περιγραφή
Παρατηρώ δυστυχώς τους ιστορικούς της φωτογραφίας στην Ελλάδα μέχρι τώρα, να αποφεύγουν να αναφερθούν αναλυτικά στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας μας την ταραγμένη περίοδο του 1946-1974 και αντίστοιχα να δώσουν την θέση που αξίζει στους φωτογράφους και τους φωτορεπόρτερ εκείνης της εποχής.
Φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται την αξία της φωτογραφίας ντοκουμέντου την ταραγμένη εκείνη περίοδο, και το καθοριστικό ρόλο που έπαιξε τότε, στη λεγόμενη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Και όμως τώρα, υπάρχουν και παγκοσμίως αντίστοιχες τραγικές αποκαλύψεις για το ύπουλο ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης την περίοδο 1989-2002 (για ορισμένους φωτογράφους-δημοσιογράφους-εικονολήπτες).
Τελικά η ιστορική έρευνα για την ελληνική φωτογραφία πόσο ακόμη θα περιμένει, για να μπορέσει να γραφτεί αντικειμενικά;
Μέχρι πότε θα εξακολουθεί να υπάρχει ο διαχωρισμός «γνωστοί» και «άγνωστοι» φωτογράφοι;
Μανώλης ΚασιμάτηςΟ Μανόλης Κασιμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Πήρε τα πρώτα μαθήματα φωτογραφίας από τον πατέρα του που ήταν φωτογράφος και για ένα διάστημα φωτορεπόρτερ της εφημερίδας ΑΥΓΗ. Σπούδασε γραφικές τέχνες, εκτύπωση όφσσετ, ηλεκτρονική τυπογραφία-ψηφιακή επεξεργασία. Επιπλέον παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας, επαγγελματικής κατάρτισης βίντεο και σεμινάρια για τις γραφικές τέχνες, την ιστορία του κινηματογράφου και των ΜΜΕ.
Είναι εκδότης του φωτογραφικού περιοδικού «Φωτογραφίζοντας» και του «Φωτογραφίζοντας Ιστορικά» (εκδόσεις «Αιθεροβάμων») καθώς και του «Εκ Τύποις» (περιοδικού για την τυπογραφία και την ιστορία της).
Οργάνωσε και επιμελείται με φωτογραφικές εκθέσεις και άρθρα το φωτογραφικό-δημιουργικό έργο του πατέρα του Στέλιου. Επίσης εκθέσεις φωτογραφικών ντοκουμέντων από τις φυλακές και εξορίες της περιόδου 1943-74. Ταυτόχρονα μελετάει την ιστορική αξία και δυναμική της φωτογραφίας ντοκουμέντου τη σκληρή αυτή περίοδο.
Παραδίδει μαθήματα φωτογραφικών τεχνών (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ), Στέγη Φωτογραφημάτων, Πολιτιστικό Κέντρο «Παντελής», Σύλλογος Νεολαίας Κυθήρων «Πορφυρίς»). Φωτογραφίζει αθλητικά, ταξιδιωτικά, χορευτικά και πειραματικά θέματα.

Συγγραφέας : Κασιμάτης Μανόλης
Εκδότης : Αιθεροβάμων
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN :
Σελίδες : 31
Σχήμα : 29χ21
Κατηγορίες : Ελλάς – Ιστορία – Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949, Φωτογραφία – Ελλάς , Φωτογράφοι, Έλληνες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.53 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.