Ντελχάζ

Περιγραφή
Η αληθινή ιστορία του Ντελχάζ, ενός Έλληνας 28 ετών, ο οποίος ευαισθητοποιείται από τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία που ξέσπασε το 2011 και αποφασίζει να πολεμήσει εθελοντικά ενάντια στις ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις που πρεσβεύουν την πιο φονταμενταλιστική και ακραία έκδοση του Ισλάμ που υπήρξε μέχρι τις μέρες μας. Η απαγωγή του μητροπολίτη του Χαλεπίου και ο διωγμός των θρησκευτικών μειονοτήτων ήταν οι αφορμές που ώθησαν τον Ντελχάζ να πάρει αυτήν την απόφαση. Ο ριψοκίνδυνος νέος θα προσπαθήσει αρχικά να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν κοινά πολιτιστικά στοιχεία με τους Έλληνες, δηλαδή με ένοπλες οργανώσεις αποτελούμενες από Σύριους χριστιανούς, αλλά οι συνθήκες του πολέμου και η πραγματικότητα του εμφυλίου θα τον αναγκάσουν στην πορεία, να αγωνιστεί πλάι σε ανθρώπους με τους οποίους δεν είχε τίποτα το κοινό πέρα από τη δίψα για δικαιοσύνη και εχθρό την τυραννία.
Έτσι το Νοέμβριο του 2014, ο Ντελχάζ θα ενταχθεί σε ένα τάγμα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού το οποίο πολεμούσε στο πλευρό των Κούρδων του YPG στην πολιορκούμενη από το “Ισλαμικό Κράτος”, θρυλική πόλη, Κομπάνε. Στην πόλη αυτή και την ενδοχώρα της, έως τις όχθες του Ευφράτη, ο Ντελχάζ θα συμμετάσχει σε μάχες εντός κατοικημένων περιοχών, ερχόμενος σε επαφή λίγων μέτρων με τους τζιχαντιστές απ’ όπου θα καταφέρει τελικά να βγει σώος και αρτιμελής μεταδίδοντας σε εμάς τα όσα έζησε. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα απομνημονεύματα του μαχητή καθώς και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τον πολιτισμό, την ιστορία και τα πολιτικά γεγονότα της Συρίας όπως εξελίσσονται μέχρι σήμερα.”Ντελχάζ ο Έλληνας” είναι το όνομα που έδωσαν οι συμπολεμιστές του στο Ελληνόπουλο που πήγε εθελοντής και πολέμησε στο πλευρό των Κούρδων και των δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Γεννήθηκε το 1987 στη Γερμανία από Έλληνες γονείς. Μεγάλωσε στην Ελλάδα, όπου επέστρεψε με την οικογένειά του πριν ακόμα κλείσει το πρώτο έτος της ζωής του. Το 2005 συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις με στόχο την εισαγωγή του σε κάποια ανώτατη στρατιωτική σχολή. Δεν πέτυχε όμως το στόχο του και αποφάσισε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και συγκεκριμένα στο τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών, απ’ όπου αποφοίτησε το 2009. Το Μάιο του 2010 εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και έκτοτε εργάζεται στο ελληνικό δημόσιο.
Σε ηλικία 17 ετών περίπου, απέκτησε έναν έντονο θρησκευτικό ζήλο και μια αχόρταγη τάση για πνευματικές αναζητήσεις. Η Μέση Ανατολή, η γενέτειρα του Χριστιανισμού και των Αβρααμικών Θρησκειών, κίνησε από νωρίς το ενδιαφέρον του. Έχοντας στη διάθεσή του απεριόριστο χρόνο για έρευνα στα φοιτητικά του χρόνια ερεύνησε εις βάθος τις δύο μεγαλύτερες μονοθεϊστικές θρησκείες, το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό. Παράλληλα ήρθε σε πιο κοντινή επαφή με τον πολιτισμό της Μέσης Ανατολής, μαθαίνοντας σιγά-σιγά την αραβική γλώσσα, η οποία ομιλείται επί το πλείστον από χριστιανούς και μη στις περιοχές εκείνες τη σημερινή εποχή.
Αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο της επανόδου του σκληροπυρηνικού Ισλάμ, κάτω από τη σκιά του οποίου έζησε το έθνος μας για τέσσερις αιώνες περίπου, ένιωσε επιτακτική την ανάγκη να συνδράμει κι αυτός στον αγώνα για την αντιμετώπισή του. Προσπάθησε αρχικά να επικοινωνήσει στη Συρία με ανθρώπους που είχαμε κοινά πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία αλλά εν τέλει οι συνθήκες τα έφεραν έτσι ώστε να αγωνιστεί πλάι σε ανθρώπους με τους οποίους δεν είχε κάτι άλλο κοινό πέρα από τον ίδιο εχθρό, την τυραννία και τον σκοταδισμό.

Συγγραφέας: Ντελχάζ
Εκδότης: Ινφογνώμων Εκδόσεις
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 618-5219-14-Χ
Σελίδες: 234
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Προσωπικές αφηγήσεις – Μαρτυρίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.84 €