Ντα

Περιγραφή
Η διασημότερη κωμωδία – σάτιρα του Χίου Λέοναρντ, για την οποία ο συγγραφέας απέσπασε πολλά βραβεία και πολλές θεατρικές διακρίσεις. Στην Ελλάδα το έργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στις ερμηνείες σπουδαίων πρωταγωνιστών, όπως ο Μάνος Κατράκης στη δεκαετία του ’80 και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος πρόσφατα. Αναφέρεται στη γλυκόπικρη ιστορία ενός γιου, που επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του πατέρα του και αναθυμάται όλη την προηγούμενη ζωή του. Έργο γραμμένο με λεπτό χιούμορ και πανέξυπνους διάλογους, που δείχνει καθαρά πώς κρίνουν τα παιδιά τις πράξεις των γονιών τους χρόνια μετά, όταν η κοινωνία και η ζωή έχουν πια αποκαλύψει το αληθινό τους πρόσωπο.Γεννήθηκε στο Δουβλίνο στις 9 Νοεμβρίου του 1926 με το όνομα John Joseph Byrne και στη συνέχεια δόθηκε για υιοθεσία. Μεγάλωσε στο Ντάλκι, ένα προάστιο του Δουβλίνου. Για το υπόλοιπο της ζωής του με εξαίρεση το συγγραφικό ψευδώνυμο «Hugh Leonard» με το οποίο έγινε γνωστός, οι φίλοι του τον αποκαλούσαν «Τζακ».
Μαθήτευσε στο Εθνικό Σχολείο Αρρένων Χάρολντς στο Ντάλκι, και στη συνέχεια σε κολέγιο. Εργάστηκε ως υπάλληλος επί 14 χρόνια, γράφοντας παράλληλα και παίζοντας σε θεατρικά έργα για παροικιακές θεατρικές ομάδες.
Τρία από τα έργα του παρουσιάστηκαν στο θέατρο Μπρόντγουεϊ: «The Au Pair Man» (1973), , «Ντα» (1978) και «A Life» (1980). Το πλέον πετυχημένο από τα έργα αυτά ήταν το «Ντα». για το οποίο βραβεύτηκε και με Βραβείο Τόνι μεταξύ άλλων.
Ως το 2006 έγραφε στην ιρλανδική εφημερίδα «Sunday Independent» με το σκωπτικό ψευδώνυμο «The Curmudgeon», δηλαδή «Παλιόγερος».
Ο Λέοναρντ απεβίωσε στην οικία του στο Ντάλκι, σε ηλικία 83 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.

Συγγραφέας : Leonard Hugh
Μεταφραστής : Μπελιές Ερρίκος Γ.
Εκδότης : Ηριδανός
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 960-335-161-Χ
Σελίδες : 154
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Ιρλανδικά θεατρικά έργα
Σειρές : Θέατρο, Χιου Λέοναρντ

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.66 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.