Νεοελληνική μυθολογία

Περιγραφή

Η ιστορία ενός έθνους δεν συνίσταται εις μόνην την αφήγησιν των γεγονότων, όσα έσχον επιρροήν τινα επί της τύχης αυτού, αλλ’ αναγκαία είναι, προς συμπλήρωσιν και τελειότερον αυτής καταρτισμόν, η ακριβής και λεπτομερής γνώσις του χαρακτήρος και του πνεύματος του έθνους τούτου. Διότι η τοιαύτη γνώσις εκτός του ότι συντελεί εις ευχερεστέραν εξεύρεσιν και κατανόησιν των αιτίων και αποτελεσμάτων των γεγονότων τούτων, ουχί σπανίως χρησιμεύει εις διαλεύκανσιν σκοτεινών και αμφισβητουμένων ιστορικών ζητημάτων.

Νικόλαος Πολίτης (1852-1921). Λαογράφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα μαθητικά του χρόνια αναπτύσσεται το έντονο ενδιαφέρον του για το λαϊκό βίο. Μαθητής γυμνασίου ακόμη, δημοσιεύει λαογραφικές μελέτες στα περιοδικά Ευτέρπη και Πανδώρα. Σπούδασε φιλολογία και νομικά, και έγινε μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Εξέδωσε με τον Σπυρίδωνα Λάμπρου τα «Νεοελληνικά Ανάλεκτα Παρνασσού». Συνδέθηκε φιλικά με τον βυζαντινολόγο Κάρλ Κρουμπάχερ. Εργάστηκε στην Βιβλιοθήκη της Βουλής και κατέλαβε θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Εισηγήθηκε την διδασκαλία της δημοτικής στα σχολεία. Το 1890 έγινε καθηγητής Μυθολογίας και Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης. Το 1908 ίδρυσε την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, το 1909 εξέδωσε το περιοδικό «Λαογραφία» και το 1918 ίδρυσε το Λαογραφικό Αρχείο. Σημαντικότερα έργα του είναι: «Μελέται περί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού» και «Εκλογαί από τα τραγούδια του ελληνικού λαού».

Συγγραφέας : Πολίτης Νικόλαος Γ. 1852-1921
Εκδότης : Σπανός – Βιβλιοφιλία
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 960-262-083-0
Σελίδες : 528
Σχήμα : 17×12
Κατηγορίες : Μύθοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.50 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.