Νίκος Γιαλούρης σχέδια και χαρακτικά

Περιγραφή
Η τέχνη του Γιαλούρη, σε οιανδήποτε έκφανσή της, δηλώνει με έμφαση δύο όρους αλληλένδετους: τον δημιουργό της και τον τόπο που γεννήθηκε, τη Χίο. Τυπικά, ο δεσμός του καλλιτέχνη με τη γενέτειρά του αισθητοποιείται από την εκτεταμένη χιακή θεματογραφία του, ουσιαστικά όμως ο δεσμός είναι πολύ ισχυρότερος.
Τον Γιαλούρη διαμορφώνει η μυροβόλος Χίος, όχι μόνο ως φυσικό τοπίο και τόπος καταγωγής αλλά, προπάντων, ως χώρος πολιτισμικός, αφού τα πρότυπά του – η βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική, η λαϊκή τέχνη και ο Καραγκιόζης – εδώ εντοπίζονται. Η ρωμαλέα γραμμή και ο ιερατικός
εξπρεσιονισμός της τέχνης της Νέας Μονής, τα ξυλόγλυπτα και τα κεντήματα, η κεραμική των τοπικών εργαστηρίων και τα επίπεδα χρώματα της χάρτινης φιγούρας σχηματίζουν το εικαστικό δίκτυο, στο οποίο από νωρίς θα εμπλακεί ο καλλιτέχνης. Το μείγμα αυτό λόγιας και λαϊκής δημιουργίας, εμπλουτιζόμενο συνεχώς χάρη στα ταξίδια και τις έρευνες του ζωγράφου στη Χίο και τα γύρω νησιά – Ψαρά και Οινούσσες – θα λειτουργήσει και ως χώρος αισθητικής παιδείας και ως υπόδειγμα τεχνικής.

Συγγραφέας: Βλάχος Μανόλης
Εκδότης: Ελληνικές Ομοιογραφικές ΕκδόσειςΜένανδρος
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-99232-0-8
Σελίδες: 306
Σχήμα: 28χ34
Κατηγορίες: Χαρακτική, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 62.69 €