Νίκη και πολιτικός βίος στον Πίνδαρο. Ολυμπιόνικος 12.: Εργοτέλει Ιμεραίω δολιχοδρόμω

Περιγραφή
Η παρούσα μελέτη έχει ως αντικείμενό της -κυρίως- τον φιλολογικό υπομνηματισμό της πινδαρικής ωδής «Ολυμπιόνικος 12.», Εργοτέλει Ιμεραίω δολιχοδρόμω, αλλά και κάποιαν εποπτική παρουσίαση του πολιτικο-ιστορικού περιβάλλοντος και της πιθανής σκοπιμότητας για την οποία η ωδή συνετέθη.
Η ωδή αφορά τον Εργοτέλη, τον γιο του Κρητός Φιλάνορος, ο οποίος, αν και Κνωσσίας καταγωγής, έλαβε μέρος ως Ιμεραίος σε αγώνες δολιχοδρομίας στα Ολύμπια, τα Πύθια και τα Ίσθμια. Φαίνεται όμως ότι κέρδισε νίκες σε όλους τους πανελλήνιους αγώνες, ώστε να κληθή περιοδονίκης· ως προς την τελευταία ονομασία, πρόκειται για τίτλο του αθλητή εκείνου ο οποίος έχει ανακηρυχθή νικητής και στους τέσσερις πανελλήνιους αγώνες: Ολύμπια, Πύθια, Νεμέα και Ίσθμια. Η Κρήτη ήταν περίφημη για τους δρομείς της στον δόλιχον, όπως μαρτυρείται από τον Ξενοφώντα, και όπως η μυθολογική αναφορά στον γίγαντα Τάλω υπαινίσσεται· παρ’ όλα αυτά, οι Κρήτες δρομείς μόνον σπάνια έλαβαν μέρος σε πανελλήνιους αγώνες. […]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)Η Ευανθία Δρακωνάκη – Καζαντζάκη είναι κλασική φιλόλογος, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συγγραφέας : Δρακωνάκη – Καζαντζάκη Ευανθία
Επιμελητής : Ξανθάκη – Καραμάνου Γεωργία
Υπεύθυνος Σειράς : Ξανθάκη – Καραμάνου Γεωργία
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 960-02-2466-8
Σελίδες : 345
Σχήμα : 25χ18
Κατηγορίες : Ελληνική ποίηση, Αρχαία – Ερμηνεία και κριτική
Σειρές : Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Αρχαία Ελληνικά Κείμενα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.78 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.