Νέων θέατρον

Περιγραφή
“Ελάτε να κάνουμε μια παράσταση… Πόσα άτομα έχουμε; Πόσα αγόρια; Πολλά κορίτσια; Άλλοι θέλουν μικρό κι άλλοι μεγάλο ρόλο… Κι αν είναι περισσότεροι ή λιγότεροι τι θα κάνουμε;”
Απαντήσεις σ’ αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα δίνει η καινούργια σειρά βιβλίων με γενικό τίτλο “Νέων θέατρον”. Μια κατάθεση εμπειρίας δεκαετιών, για πρώτη φορά συγκεντρωμένη σε πέντε τόμους και αφιερωμένη με αγάπη στους νέους. Ένα ολοκληρωμένο έργο, με: 95 μικρά και μεγάλα πρωτότυπα θεατρικά έργα, έργα για επετείους, έργα για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, διασκευές Ελλήνων και ξένων κλασικών συγγραφέων, δραματοποιήσεις, έμμετρα κλπ.
2084 σελίδες σε 5 τόμους δίνουν την ευκαιρία της εύκολης επιλογής του κατάλληλου για την κάθε περίπτωση έργου, τόσο σε διάρκεια όσο και σε πλήθος συμμετοχών. Έργα με ευμετάβλητα κείμενα, ευέλικτα ως προς το πλήθος και το φύλο των ηθοποιών (οι γνωστές αδυναμίες των ερασιτεχνικών ομάδων).
Στο κάθε θεατρικό έργο προτάσσονται αντίστοιχες (με το έργο) θεατρικές δραστηριότητες και θεατρικά παιχνίδια, που προοδευτικά καταλήγουν στην παράσταση.
Ακόμα, ένα συγκεντρωμένο μέσα σε λίγες γραμμές υλικό όπως η περίληψη, τα μηνύματα του έργου, οι ρόλοι (τύποι και χαρακτήρες), η μουσική, τα κοστούμια και τα σκηνικά, μέχρι και τα υλικά που χρειάζονται, δίνει την δυνατότητα στον υπεύθυνο να επιλέξει το έργο που καλύπτει τις προσδοκίες του, πριν καν το διαβάσει. Έτσι η σειρά “Νέων θέατρον” γίνεται εύχρηστο εργαλείο στα χέρια εκείνου που θέλει ν’ ανεβάσει με επιτυχία, αλλά και με ασήμαντη έως μηδενική δαπάνη, μια όμορφη και σύγχρονη παράσταση.
Τα διακριτικά σκηνοθετικά σημειώματα (που ξεχωρίζουν από το κείμενο, αλλά δεν υποχρεώνουν τον σκηνοθέτη να τα ακολουθήσει), ο χωρισμός του έργου σε σκηνές ανά ρόλους καθώς και οι αριθμημένες ατάκες του κειμένου διευκολύνουν τις πρόβες σε τέτοιο βαθμό που μπορούν και μόνοι τους οι μαθητές να οδηγήσουν σε πολύ καλό στάδιο μια παράσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περιέχει έργα δοκιμασμένα στα μέτρα και τις δυνατότητες των ομάδων για τις οποίες προορίζεται. Φωτογραφίες από σκηνές παραστάσεων που περιέχονται στα βιβλία χρησιμεύουν ως επιπλέον βοηθητικό υλικό.Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο 4ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης, συνέχισε στο Γυμνάσιο Ηλιουπόλεως και μετά στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε υποκριτική και ορθοφωνία στο θεατρικό εργαστήρι του Εθνικού Ωδείου.
Από το 1980 άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή και σκηνοθεσία θεατρικών έργων. Η πρώτη του δίτομη συλλογή με θεατρικά έργα και γενικό τίτλο “νεανική σκηνή” εκδόθηκε το 1994. Σε έξι μήνες έγινε δεύτερη έκδοση και σε άλλον ένα χρόνο έγινε και τρίτη. Το 1997 εκδόθηκε η δεύτερη δίτομη συλλογή με γενικό τίτλο “παιδική σκηνή” με αποδέκτες τις ηλικίες του Δημοτικού.
Στο συγγραφικό ενεργητικό του πρέπει να προστεθούν τρία βιβλία επιστημονικού παραμυθιού (Ανωσούλης, Πετρούλης, Αυτούλης) με γενικό τίτλο “ΤΑ αν του ΑΝ”, που είναι ειδικά γραμμένα για την κατανόηση των πρώτων εννοιών φυσικής και περιβάλλοντος από παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών. Το έργο απέσπασε άριστες κριτικές. Γνωστή πολυεθνική εταιρεία πρότεινε την κατ’ αυτό το μοτίβο διαφήμιση παιδικής οδοντόκρεμας, η οποία επί χρόνια είχε μεγάλη επιτυχία.
Το 1990 εκδόθηκαν τρία πρωτότυπα βιβλία Μαθηματικών με ερωτήσεις κρίσεως και γελοιογραφίες κατάλληλα προσαρμοσμένες πάνω στο αντίστοιχο κεφάλαιο, έτσι ώστε να βοηθούν την εμπέδωση και απομνημόνευση της ύλης.
Τα έτη 1988 μέχρι και 1991 ήταν παραγωγός και παρουσιαστής μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών με κείμενα σατιρικά και τηλεοπτικών εκπομπών σχετικών με θέματα παιδείας.
Αρθρογραφούσε στο περιοδικό “Παιδί και νέοι γονείς” σε στήλη με τίτλο “Εκπαιδεύοντας ή Παιδεύοντας;”, στο περιοδικό ΝΕΜΕCIS και στον τοπικό τύπο.
Το 2001 απέσπασε ειδικό βραβείο από το ΥΠΕΠΘ για τη συγγραφή του πρωτότυπου έργου “ΠΡΙΓΚΙΨ ΗΜΙΚΥΚΛΙΟΣ” που συνδυάζει μαθηματικά και θέατρο.
Τη διετία 2003-2004 διετέλεσε πρόεδρος και διοργανωτής του Π.Π.Κ. Δήμου Γλυκών Νερών.
Το 2006 διοργάνωσε το πρώτο φεστιβάλ Μονολόγου και Παντομίμας της Δυτικής Αττικής. Το 1999 ίδρυσε τη “Θεατρική Δημιουργία” του Δήμου Παλλήνης της οποίας συνεχίζει να είναι υπεύθυνος (μαζί με τη Νίκη Ζαρμποζάνη). Έχει γράψει πάνω από 120 θεατρικά έργα και έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 150 θεατρικές παραστάσεις όλων των ηλικιών σε Δήμους και Σχολεία.
Την περίοδο αυτή απασχολείται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Αττικής ως συντονιστής θεατρικής σχολικής δραστηριότητας.

Συγγραφέας: Αναστασιάδης Βασίλης Κ., Ζαρμποζάνη Νίκη
Εκδότης: Νεανική Σκηνή
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-89521-1-5
Σελίδες: 424
Τόμος: 1
Σχήμα: 29χ21
Κατηγορίες: Παιδικά θεατρικά έργα, Ελληνικά, Παιδικές δραστηριότητες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 26.72 €