Μύθος ή πραγματικότητα: Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας 1881

Περιγραφή
Οι Οθωμανοί ολόκληρο το 19ο αιώνα δεν έφυγαν ποτέ από τη Θεσσαλία, μετά το 1881 όποτε ήθελαν έμπαιναν στα εδάφη της Θεσσαλίας και αυτό φάνηκε αργότερα (1897) με πόση ευκολία
κατέλαβαν ολόκληρη της Θεσσαλία. Στη πραγματικότητα μετά το 1881 μας λέει ο συγγραφέας η Θεσσαλία ήταν ένα οικόπεδο-περιοχή-γεωγραφικό διαμέρισμα «κοινό και εξ αδιαιρέτου» όπως θα λέγαμε σήμερα και σ΄αυτή την κατάσταση ούτε οι απλοί Οθωμανοί αγρότες είχαν κυριότητα αλλά ούτε και οι χριστιανοί αγρότες κέρδισαν τίποτα. Κανείς δεν ήταν ευχαριστημένος από αυτή την κατάσταση παρά μόνο όσοι ξένοι εξ αλλοδαπής αγόρασαν τα κτήματα της Θεσσαλίας, όσοι πλούσιοι Οθωμανοί εισέπραξαν το αντίτιμο και οι «προστάτιδες» ευρωπαϊκές δυνάμεις που αλώνιζαν κατά πως ήθελαν. Ένα ιστορικό ντοκουμέντο με όλα τα άρθρα της συνθήκης προσάρτησης που πλουτίζουν την ιστορική βιβλιογραφία της Θεσσαλίας και αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας οι οποίες δεν είναι όλες τόσο ενδόξου και περήφανου μεγαλείουΟ Βασίλης Πάνος γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε δημοσιογραφία. Υπήρξε εκδότης των περιοδικών «Τροχός» και «Τρικαλινής Έκφρασης» και των εκδόσεων «Έκφραση». Εξέδωσε το «Φύλλο της Δευτέρας». Συνεργάτης περιοδικών και εφημερίδων με άρθρα, ευθυμογραφήματα και μελέτες. Συνεργάτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Διάλογος». Από το 2003 είναι τακτικός συνεργάτης της καθημερινής εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» με ελεύθερα ρεπορτάζ κριτική-παρουσίαση βιβλίου, θεάτρου και τέχνης. Από το Μάιο του 2004 εκδίδει το «Αγαπώ την Πόλιν», περιοδικό σάτιρας και πολιτιστικού προβληματισμού.

Συγγραφέας : Πάνος Βασίλης
Εκδότης : Αγαπώ την Πόλιν
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN : 960-88797-1-Χ
Σελίδες : 160
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Θεσσαλία – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.88 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.