Κατεβάσετε-βιβλίο.com

Μύθοι και σύμβολα

Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό είναι μια εισαγωγή στην ανθρωπολογική σκέψη: στην ιστορία, τις θεματικές της αλλά κυρίως στην συμβολή της στην προσέγγιση των διαφόρων κοινωνιών, (όχι μόνο των “παραδοσιακών” αλλά ακόμα και της σύγχρονης “μεταμοντέρνας” κοινωνίας). Πιστεύεται γενικά, ότι η Ανθρωπολογία είναι η “επιστήμη των πρωτόγονων” (ή “παραδοσιακών”) κοινωνιών. Αυτό οφείλεται στο ότι η κυρίαρχη επιστημονική γνώση έθεσε το κέντρο βάρους της μελέτης των κοινωνιών του ανθρώπου, στις “διαφορές” τους και όχι στην ομοιότητά τους (αναγνώρισε δηλαδή μια διαφορά “είδους” ανάμεσα στις δυτικές και στις μη-δυτικές κοινωνίες, οι οποίες θεωρήθηκαν “άγριες”, “πρωτόγονες” ή “απλοϊκές”). Σ’ αυτό το πλαίσιο, η γλώσσα των κοινωνιών αυτών, ορίστηκε ως «διάλεκτος», η θρησκεία τους ως “μαγεία”, ο εκτός κατοικίας χώρος τους ως “ζούγκλα”.
Ο μεγάλος Claude Levi-Strauss παραίνεσε τους κοινωνικούς επιστήμονες να κατανοήσουν πληρέστερα το “εδώ” και το “τώρα” μέσα από την γνώση που συγκεντρώθηκε στο “χθες” ή στο “αλλού”, γιατί οι συμπεριφορές και οι σκέψεις των συμπολιτών μας δεν είναι αντικειμενικά λιγότερο “περίεργες” από τις συμπεριφορές και τις σκέψεις των λεγόμενων “αγρίων”. Έτσι, με βάση τις ανθρωπολογικές “ανακαλύψεις” αναθεωρούνται ρατσιστικές πεποιθήσεις και αλλάζει η προσέγγιση βασικών εννοιών (όπως της “ταυτότητας” και της “ετερότητας” -που αποτελούν κεντρικό διακύβευμα κάθε κοινωνικότητας). Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται η σημασία του μύθου, των αρχετύπων, των συμβόλων και του φαντασιακού στο πλαίσιο κάθε κοινωνίας ακόμα και της σύγχρονης κοινωνίας που ορίζεται και ως “ορθολογική”.
Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να προσεγγίσει την σύγχρονη κοινωνία κάτω από το φως της ανθρωπολογικής προσφοράς: απομυθοποιώντας στερεότυπα, προϊδεάσεις και αξιολογικές κρίσεις ως προς τις “διαφορετικές” πολιτιστικές εκφράσεις σε πλανητικό επίπεδο. Πρόκειται για μια διάθεση (που δεν έχει ακόμα εγκαθιδρυθεί στην χώρα μας) προσέγγισης της Κοινωνιολογίας και της Ανθρωπολογίας (δύο επιστημών που γεννήθηκαν στο πλαίσιο της δυτικής σκέψης του 19ου αιώνα) αναγνωρίζοντας ότι το αντικείμενό τους (οι πολλαπλές εκφράσεις της κοινωνικότητας) δεν μπορεί να είναι διαχωρισμένο βάσει κάποιων προκαταλήψεων.Η Χριστιάνα (Χρυσούλα) Κωνσταντοπούλου είναι πτυχιούχος κοινωνιολογίας της Σορβόννης και δημοσίου δικαίου/πολιτικών επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τέσσερα μεταπτυχιακά διπλώματα από τη Σορβόννη (1. Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ανθρωπολογίας, 2. Πολιτικών Σπουδών, 3. Επιστημών Επικοινωνίας και Πληροφόρησης καθώς και 4. Κοινωνιολογίας του Δικαίου) και δύο διδακτορικά με άριστα (1. 3ου κύκλου στην Κοινωνική και Πολιτιστική Ανθρωπολογία και 2. Doctorat d’etat στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Paris V/Sorbonne). Πολλές σχετικές δημοσιεύσεις της υπάρχουν σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Τυνησία). Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Rouen (Γαλλία), καθώς και σε όλες τις βαθμίδες Δ.Ε.Π. στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Από τον Οκτώβριο του 2007, διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος του εκτελεστικού γραφείου της Association Internationale des Sociologues de Langue Francaise από το 1996 ως το 2004 και από το 2008 έως 2012 καθώς και πρόεδρος της Research to Committee “Sociology of Communication, Knowledge and Culture της International Sociological Association από τον Ιούλιο του 2006.

Συγγραφέας: Κωνσταντοπούλου Χριστιάνα Κ.
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 960-02-3124-9
Σελίδες: 357
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Κοινωνική ανθρωπολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.60 €

Exit mobile version