Μπουχάριν

Περιγραφή
Το τραγικό έτος 1937 για εκατομμύρια ανθρώπους, όταν κάθε βράδυ απήγαγαν από τις εστίες τους αθώους πολίτες, στη Μόσχα κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα μια ιστορία. Στη διαβόητη φυλακή της Λιουμπιάνκα, στο άλλοτε μέγαρο της ασφαλιστικής εταιρείας «Ρωσία», είχε κληθεί ένας ηλικιωμένος καθηγητής πανεπιστημίου. Ο ανακριτής με τη συνηθισμένη κίνηση κατηύθυνε στο πρόσωπό του το φως της λάμπας του γραφείου, και μηχανικά τον ρώτησε:
– Κατηγορούμενε, αναγνωρίζεις την ενοχή σου;
Ο αξιοσέβαστος επιστήμονας απόρησε:
– Πώς είναι δυνατόν εγώ να είμαι κατηγορούμενος; Το πολύ να είμαι ύποπτος…
Ο ανακριτής οδήγησε τον μεσήλικα άνθρωπο στο παράθυρο και, μέσα από τη γρίλια, του έδειξε τη γεμάτη με κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Μόσχας.
– Βλέπετε; Αυτοί όλοι ένας προς έναν είναι ύποπτοι. Όμως, όποιος μπαίνει εδώ είναι ήδη κατηγορούμενος…
Ο Νικολάι Μπουχάριν, πρωταγωνιστής του βιβλίου μας, ήταν στην ιστορία της χώρας του άλλοτε «ο αγαπημένος του κόμματος» και άλλοτε «φασίστας-τροτσκιστής συνωμότης», σε συνάρτηση με το εκάστοτε πολιτικό κλίμα. Η πορεία της ζωής του προσφέρεται για μυθιστόρημα: διώχθηκε από την τσαρική αστυνομία, γνώρισε τις αυστριακές, τις σουηδικές, τις ιαπωνικές, τις γερμανικές και μετά τις σταλινικές φυλακές, υπέστη απόπειρες δολοφονίας πότε από αναρχικούς και πότε από πολωνούς κατασκόπους. Συζητούσε πολύ με τον Λένιν, ο οποίος τον αγαπούσε σαν παιδί του, για μια περίοδο είχε συμμαχήσει με τον Στάλιν, ο οποίος τον ζήλευε και τον μισούσε. Το 1927 ο Στάλιν ήταν για τα καλά στην κορυφή της εξουσίας, όταν στα μάτια του τυράννου ο Μπουχάριν ήδη από καιρό ήταν ύποπτος. Και άρχισε η εξόντωση του…
Ο Μίκλος Κουν είναι ιστορικός. Γεννήθηκε το 1946 σε μια μικρή πόλη, το Κασίν, που βρίσκεται ανάμεσα στη Μόσχα και στο Λένινγκραντ. Το 1959 μπόρεσε να επιστρέψει στην Ουγγαρία με την οικογένεια του. Το 1969 τελείωσε ιστορία και ρωσικά στο Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης Eotvos. Εδώ εργάστηκε ως το 2002, πρώτα ως υφηγητής και μετά ως καθηγητής στην έδρα της Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης. Από το 2003 είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Karoli Gaspar και μαζί διευθυντής του Κρεμλινολογικού Ινστιτούτου αυτού του πανεπιστημίου. Κύρια ερευνητική του περιοχή είναι η ιστορία της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης του 19ου και του 20ού αιώνα. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Οκτωβριανή Επανάσταση και με την εικοσαετή περίοδο η οποία ακολούθησε. Σε αυτόν το θεματικό κύκλο εκδόθηκαν πολλές μελέτες του: “Ο Οκτώβρης από κοντά” (εκδ. Γκόντολατ, 1987) – επιλογή απομνημονευμάτων από το 1917 μέχρι σήμερα. “Στο δρόμο προς τον αναρχισμό” (εκδ. Ακαδημίας, 1982). 1917: “Το χρονικό ενός έτους” (εκδ. Κόσσουτ, 1988) και άλλα. Οι εργασίες του από αυτόν το θεματικό κύκλο έχουν εκδοθεί από ουγγρικούς, ρωσικούς, αμερικανικούς, ιταλικούς, αγγλικούς, γαλλικούς και άλλους εκδοτικούς οίκους.

Συγγραφέας: Miklós Kun
Μεταφραστής: Βακαλιός Αθανάσιος
Εκδότης: Θεμέλιο
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-310-329-2
Σελίδες: 420
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Βιογραφίες, Κομμουνισμός – Ιστορία, Ρωσία – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.76 €