Μουσαφίρης στην Κρήτη

Περιγραφή

Χειμώνας του 1943. Κρήτη, εμπόλεμη ζώνη. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Γιόχαν Μάρτενς φτάνει στα Χανιά με την εξής μυστική αποστολή: να καταγράψει όλα τα «άριας προέλευσης» έργα τέχνης που θα φυγαδευτούν στη συνέχεια στα μουσεία της πατρίδας του. Η αλήθεια όμως είναι άλλη, αφού καλείται να συνοδεύει ως διερμηνέας τον ανθυπολοχαγό Χόλμπαχ σε επιχειρήσεις αντιποίνων εις βάρος του ντόπιου πληθυσμού. Με τη φωτογραφική του μηχανή καταγράφει σκηνές απίστευτης βίας και βαρβαρότητας. Καθώς γίνεται φίλος με τον οδηγό του, Αντρέα Σιδεριά, και ερωτεύεται την κόρη του Ελένη, αισθάνεται αιχμάλωτος μεταξύ της κρητικής φιλοξενίας και της αίσθησης του καθήκοντος. Όταν μαθαίνει ότι ο Χόλμπαχ οργανώνει επίθεση στο χωριό του Αντρέα, αποφασίζει, με κίνδυνο της ζωής του, να του αποκαλύψει το σχέδιο και να προδώσει τους συμπατριώτες του. Τριάντα χρόνια μετά, ο γιος του ανθυπολοχαγού Χόλμπαχ, Λούκας, ξεκινά από το Αμβούργο για την Κρήτη. Θέλει να μάθει για το σκοτεινό παρελθόν του πατέρα του ως αξιωματικό των Ναζί. Από ένα παιχνίδι της μοίρας, ερωτεύεται την κόρη του Γιόχαν Μάρτενς και της Ελένης Σιδεριά… Ένα δραματικό μυθιστόρημα, δύο ιστορίες με παράλληλη πλοκή. Ο παραλογισμός του πολέμου, η βαναυσότητα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Κρήτη, ανθρώπινα διλήμματα και εγκλήματα, η φωνή της συνείδησης και της ανθρωπιάς που υπερβαίνει το διαχωρισμό σε αντίπαλα στρατόπεδα, μέσα από τη ματιά ενός σύγχρονου Γερμανού συγγραφέα. Το μυθιστόρημα βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής του νησιού και συγκεκριμένα στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε από μια βρετανοκρητική ομάδα τον Απρίλιο του 1944.

Ο Κλάους Μόντικ γεννήθηκε το 1951 στο Όλτενμπουργκ, όπου και ζει. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία, Παιδαγωγικά, Ιστορία της Τέχνης και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Γερμανούς συγγραφείς. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και δοκίμια. Έχει αποσπάσει σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του, μεταξύ των οποίων το βραβείο Bettina-von-Arnim το 1994.

Συγγραφέας : Modick Klaus
Μεταφραστής : Δεληβοριάς Νίκος, Κοντογιώργη Αρετή
Εκδότης : Κέδρος
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN : 960-04-2912-Χ
Σελίδες : 507
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Γερμανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές : Ξένη Πεζογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.45 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.