Μια ορισμένη αίσθηση της Ελλάδος

Περιγραφή
Η Ευρώπη και ο δυτικός πολιτισμός γεννήθηκαν πριν δυο χιλιάδες τετρακόσια χρόνια και πλέον, τη στιγμή που μια μικρή χώρα επινόησε, σχεδόν συγχρόνως, τη λογοτεχνία, την τέχνη, τη φιλοσοφία και την πολιτική: αυτό είναι το ελληνικό θαύμα.
Ποιος δεν θα ευχόταν να μπορεί με ένα μόνο έργο, προπάντων αν η ανάγνωση είναι εύκολη και ευχάριστη, να έχει την ουσία του μηνύματος από την αρχαία Ελλάδα; Και ποιος, καλύτερα από την Jacquerline de Romilly, θα μπορούσε να δείξει στο ευρύ κοινό πόσο αυτός ο ελληνικός πολιτισμός είναι ζωντανός και σύγχρονος;
Οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις της, ο ακάματος αγώνας της υπέρ της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, έκαναν οικείο σε όλους το όνομα της Jacquerline de Romilly. Στο νέο αυτό βιβλίο, επέλεξε τη μορφή, κατ’ εξοχήν ελληνική, του διαλόγου, για να περιγράψει την Ελλάδα και τα δικά της συναισθήματα. Ο συνομιλητής της είναι ο Alexandre Grandzzi, καθητής της λατινικής φιλολογίας στη Σορβόννη. Στις “συνεντεύξεις” αυτές που έχουν όλη τη ζωντάνια μιας αληθινής συνομιλίας, ο Alexandre Grandzzi ερωτά την Jacquerline de Romilly για όλα τα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί στο σύνολο του έργου της: επτά κεφάλαια, όπου αφθονούν οι ιδιαίτερα επιτυχείς διατυπώσεις και από τα οποία ποτέ δεν λείπει το χιούμορ, επιτρέπουν στην Jacquerline de Romilly να εκφραστεί για όλα τα θέματα που θεωρεί σημαντικά.
Η Jacqueline de Romilly (1913 – 2010) υπήρξε μια εξέχουσα ελληνίστρια της εποχής μας με διεθνή αναγνώριση. Ανάλωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Καρπός αυτής της αφοσίωσης είναι περισσότερα από είκοσι βιβλία για τα μεγάλα κλασικά κείμενα, το αρχαίο θέατρο και τους τραγικούς, τον Όμηρο και τους σοφιστές, τα προβλήματα της ελληνικής δημοκρατίας, τον ανθρωπισμό στην ελληνική σκέψη και την εξέλιξη του νόμου στα κλασικά κείμενα. Το κύριο όμως αντικείμενο των μελετών της ήταν ο Θουκυδίδης, στον οποίον, εκτός από τη μετάφραση του έργου του, αφιέρωσε πολλές μελέτες, οι οποίες την ανέδειξαν σε διεθνές επίπεδο. Η ζωή της ήταν μια αδιάκοπη σειρά συγγραφής και διδασκαλίας. Ήταν ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και επί σειρά ετών, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που δίδαξε στο College de France. Έγινε μέλος της Academie des Inscriptions et Belles Lettres. Επιστέγασμα όλων, η εκλογή της, το 1989, στη Γαλλική Ακαδημία. Η αδιάκοπη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα αναγνωρίστηκε με την εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ωνάση 1995 και, σε ειδική τελετή, ονομάστηκε δημότης Αθηναίων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1995 με προεδρικό διάταγμα η Jacqueline de Romilly πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα. Πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου 2010, σε ηλικία 97 ετών.
Η Ελέν Καρέρ ντ’ Ενκός, ισόβια γραμματέας της Γαλλικής Ακαδημίας, δήλωσε για το θάνατό της: “Είναι μια μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας. Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη τη ζωή της στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό γιατί θεωρούσε ότι ήταν μια εκπαίδευση στην κατανόηση της ελευθερίας του ατόμου, στην προσήλωση στη δημοκρατία”. Επίσης, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έκανε την εξής δήλωση: “Η Jacqueline de Romilly αγάπησε την Ελλάδα. Η προσφορά της στον Ελληνισμό αλλά και στην παγκόσμια διανόηση ήταν μεγάλη. Με τη μελέτη, την ακούραστη έρευνα, τη συγγραφή και διδασκαλία της ιστορίας του κλασικού μας πολιτισμού και ιδιαιτέρως της ελληνικής γλώσσας τίμησε την ελληνική σκέψη. […] Η απώλεια της είναι μεγάλη για την πατρίδα μας όπως και για την Γαλλία, όπου επίσης ήταν Ακαδημαϊκός.”

Συγγραφέας: De Romilly Jacqueline 1913-2010
Μεταφραστής: Μηλιαρέση Κατερίνα
Εκδότης: Το Άστυ
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-86331-8-4
Σελίδες: 259
Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.14 €