Μια ζωή

Περιγραφή
Το μυθιστόρημα «Μια ζωή» γράφτηκε την περίοδο του νατουραλισμού και θα μπορούσε να θεωρηθεί νατουραλιστικό έργο. Είναι ωστόσο πιο ακριβές να πούμε πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα α λα Φλωμπέρ, ένα από τα λίγα -το μόνο ίσως- της ιταλικής λογοτεχνίας: η εσωτερική τραγωδία αυτού του υπαλληλίσκου, του γεμάτου φιλοδοξίες και όνειρα, σχετίζεται άμεσα με την «Μαντάμ Μποβαρύ» και την «Αισθηματική αγωγή». Είναι ένας Τριεστίνος «Μεσσιέ Μποβαρύ», τον οποίο έπλασε αριστοτεχνικά ο Ίταλο Σβέβο στο πρώτο του αυτό βιβλίο.
Benjamin CremieuxΟ Ίταλο Σβέβο, ψευδώνυμο του Ααρών Έκτορος Σμιτς, γεννήθηκε το 1861 στην Τεργέστη και πέθανε το 1928 στη Μότα ντι Λιβέντσα, επαρχία του Τρεβίζο, ύστερα από αυτοκινητικό δυστύχημα. Γόνος πλούσιας εβραϊκής οικογένειας, ο Σβέβο έκανε εμπορικές σπουδές. Όταν παντρεύτηκε ασπάστηκε τον καθολικισμό και ανέλαβε τη διεύθυνση των επιχειρήσεων του πεθερού του. Η πραγματική του αγάπη, όμως, ήταν η λογοτεχνία. Το πρώτο του διήγημα, «Ο φόνος της οδού Μπελπότζο», δημοσιεύτηκε το 1890 στην εφημερίδα «L’ Indipendente» της Τεργέστης. Αλλά τα δύο πρώτα μυθιστορήματά του, «Μια ζωή» και «Το γέρασμα», πέρασαν απαρατήρητα και ο Σβέβο αποφάσισε να μην ασχοληθεί ξανά με τη λογοτεχνία. Τον μετέπεισε ο καθηγητής του των αγγλικών, που δεν ήταν άλλος από τον Τζέιμς Τζόις, ο οποίος δίδασκε τότε στη Berlitz School της Τεργέστης. Ο Σβέβο ακολούθησε τη συμβουλή του Τζόις να συνεχίσει τη συγγραφή, αλλά με καθυστέρηση μιας 25ετίας: το 1923 εξέδωσε τη «Συνείδηση του Ζήνωνα». Ο Τζόις, στο Παρίσι πλέον, τη σύστησε στους πνευματικούς κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να δουν εκεί το φως διθυραμβικά σχόλια για το βιβλίο του Σβέβο. Έτσι ξέσπασε η «υπόθεση Σβέβο», όταν ιταλοί διανοούμενοι με επικεφαλής τον Εουτζένιο Μοντάλε, υποστήριξαν ότι είχαν «ανακαλύψει» τον συγγραφέα πριν από τους Γάλλους. Ακολούθησαν οι νουβέλες «Γενναιόδωρο κρασί», 1927, και «Μια επιτυχημένη φάρσα», 1928. Μετά το θάνατό του κυκλοφόρησαν διάφορα έργα του, όπως: «Σύντομο αισθηματικό ταξίδι», «Δοκίμια και σκόρπιες σελίδες», «Κωμωδίες», «Ημερολόγιο για την αρραβωνιαστικιά».

Συγγραφέας : Svevo Italo 1861-1928
Μεταφραστής : Πεκιαρίδη Στέλλα
Επιμελητής : Σπυριδοπούλου Μαρία
Εκδότης : Ροές
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 960-283-338-6
Σελίδες : 399
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Ιταλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές : Ξένη Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.50 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.