Με παρούσα τη Μούσα

Περιγραφή

Στον ποιητή Κώστα Ριζάκη οφείλονται τα περισσότερα από τα κριτικά σημειώματα για την ποίηση που συνέγραψα κατά καιρούς και παρουσιάζονται συγκεντρωτικά στον τόμο αυτό. Οφειλόμενος, λοιπόν, και ταιριαστός με το περιεχόμενό του ο τίτλος Με παρούσα τη Μούσα από ποίημα δικό του. Όχι μόνο ή τόσο γιατί οι προστάτιδες των τεχνών ήταν Μούσες, αλλά κυρίως γιατί πίσω από την καθεμιά παρούσα στέκεται η μητέρα Μνημοσύνη.  Μνήμη λοιπόν… Μνήμη ατομική και συλλογική, πληγή και έρεισμα, αποχαιρετισμός και χαιρετισμός, πορεία προς τα πίσω και προέκταση, απουσία και παρουσία, λησμονιά και εμμονή… Αυτήν προσπάθησα να ανιχνεύσω σε ποιήματα, ποιητικές συλλογές και, ενδεικτικά μόνο, στο λεγόμενο ποιητικό θέατρο.

Η Δήμητρα Μήττα γεννήθηκε στη Βέροια το 1959. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., όπου έκανε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές και έρευνα στο ίδιο Πανεπιστήμιο σε θέματα Φιλοσοφίας της Μυθολογίας. Είναι καθηγήτρια φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης) και διδάσκει Ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου και Δραματολογία σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1989. Έχει συνεργαστεί με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Παραφυάδα», «Τραμ», «Πόρφυρας», «Φηγός», «Ρεύματα», «Πάροδος», ενώ μελέτες σχετικά με ζητήματα Μυθολογίας έχει δημοσιεύσει σε πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Βιβλιοκρισίες, σχόλια και λογοτεχνική κριτική δημοσιεύει σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Συγγραφέας : Μήττα Δήμητρα
Εκδότης : University Studio Press
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 960-12-2209-7
Σελίδες : 216
Σχήμα : 21×14
Κατηγορίες : Λογοτεχνία – Θεωρία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.60 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.