Μετά τα φιλολογικά

Περιγραφή
Ο τίτλος «Μετά τα φιλολογικά», παραπέμποντας στα αριστοτελικά «Μετά τα φυσικά», θέλει να πει, πολλά κι αλλά οπωσδήποτε, προπάντων όμως αυτό: όπως μετά τα φυσικά (πράγματα η συγγράμματα) ήρθαν στο φως τα «Μετά τα φυσικά», η ατρύγετη θάλασσα της Μεταφυσικής, έτσι και για τα φιλολογικά: ξανοίγεται πίσω τους άλλη περιοχή, ένας αναβαθμός τους, ένα ιδιαίτερο είδος κριτικής. Προϋποθέτοντας δηλαδή τη φιλολογία, πλήρη, κατά το δυνατόν, γνώση και κατοχή των έργων της γραμματείας (των έργων για τα οποία γίνεται λόγος εδώ), τα «Μετά τα φιλολογικά» δεν αρνούνται την ελευθερία μιας πιο προσωπικής, πρωτογενούς δημιουργίας.
Τα δοκίμια που περιλαμβάνονται στα «Μετά τα φιλολογικά» καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα κειμένων από την αρχαία ελληνική και τη νεοελληνική γραμματεία ως την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια λογοτεχνία. Ο κριτικός λόγος του Λουκά Κούσουλα χαρακτηρίζεται, κυρίως, από την επισήμανση και την ανάδειξη ιδιαίτερων πτυχών θεμάτων που έχουν απασχολήσει τη φιλολογική έρευνα και την κριτική, από τη διεισδυτικότητα των επιμέρους παρατηρήσεων, τις «απροσδόκητες» πλην γόνιμες συγκρίσεις, την εντελώς προσωπική, τέλος, και «θερμή» σχέση του συγγραφέα με τα κείμενα, σχέση που αποτυπώνεται καί στη γλώσσα των δοκιμίων.Ο Λουκάς Κούσουλας γεννήθηκε στη Σουβάλα (Πολύδροσο) του Παρνασσού το 1929. Είναι συνταξιούχος φιλόλογος και υπηρέτησε στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση, ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Παρουσιάστηκε στα γράμματα το 1955 με ποιήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Νέα πορεία». Έχει δημοσιεύσει: οχτώ ποιητικές συλλογές (δύο συγκεντρωτικές εκδόσεις, «Σχηματοποίηση», Καστανιώτης 1984 και «Τα ποιήματα», Δόμος 2003)· τα πεζογραφήματα «Το βουνό», Εστία 2003 και «Τα μαύρα μάτια», Νεφέλη 1994· τα δοκίμια λογοτεχνικής κριτικής «Μετά τα φιλολογικά», Καστανιώτης 1983, «Η άλλη όψη», Λωτός 1990, «Ανθρώπους και κτήνη…», Νεφέλη 1993, «Ιστορίες ποιημάτων κι ένα γράμμα», Γνώση 1996, «Φιλοσοφώτερον και σπουδαιότερον», Δόμος 1992, «Ο Μακρυγιάννης και το σκάνταλο», Νεφέλη 2005· μεταφράσεις αρχαίων συγγραφέων, Πλάτωνος, «Ίων», Καστανιώτης 1993, Πλουτάρχου «Βίοι παράλληλοι», τ. Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Νεφέλη 1994-1996, Πλουτάρχου «Βίοι παράλληλοι», Πατάκης 1999, Πλάτωνος «Αλκιβιάδης» Α΄ και Β΄, Πόλις 2001.
Συνεργάστηκε στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Η Καθημερινή» καθώς και στα περιοδικά «Νέα Εστία», «Η Λέξη», «Το Δέντρο», «Πλανόδιον», κ.ά.

Συγγραφέας : Κούσουλας Λουκάς
Εκδότης : Νεφέλη
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-211-815-6
Σελίδες : 443
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Νεοελληνικό δοκίμιο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 17.23 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.