Μεγάλες στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας

Περιγραφή
Το βιβλίο “Μεγάλες στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας” μας καλεί σε ένα ταξίδι στις πιο σημαντικές ανασκαφές που έχουν διεξαχθεί στον ελληνικό χώρο από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Μέσα από τα γλαφυρά κείμενα και την πλούσια εικονογράφηση α αναγνώστης παρακολουθεί το χρονικό της αποκάλυψης του αρχαίου ελληνικού κόσμου και ξαναζεί τις μεγάλες εκείνες στιγμές και τη συγκίνηση που προκάλεσαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι σημαντικές ανασκαφές σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι πολλές. Στο βιβλίο διαλέξαμε αυτές που αντανακλούν πιο εύγλωττα την εποχή τους. Ξεκινάμε με τις πρώτες εργασίες που έγιναν στην Ακρόπολη αμέσως μετά την Απελευθέρωση, για να την μετατρέψουν από κάστρο σε μνημείο. Ακολουθούν οι ανασκαφές στον Κεραμεικό, στη Δήλο, στους Δελφούς, στην Ολυμπία και στις Μυκήνες. Στις αρχές του 20ού αιώνα ανασκάπτονται το ανάκτορο της Κνωσού και οι νεολιθικοί οικισμοί στο Διμήνι και το Σέσκλο, και λίγο αργότερα η Πολιόχνη της Λήμνου, η Αθηναϊκή Αγορά και ο παραλίμνιος οικισμός στο Δισπηλιό της Καστοριάς. Τη νεότερη περίοδο της ελληνικής αρχαιολογίας σηματοδοτούν οι συγκλονιστικές ανακαλύψεις στο Ακρωτήρι της θήρας και στη Βεργίνα.
Οι βασιλικοί τάφοι στη Σαλαμίνα της Κύπρου, το πλοίο της Κυρήνειας και η ανασκαφή ενός σπουδαίου μυκηναϊκού ναυαγίου στο Uluburun της Μικράς Ασίας συμπληρώνουν το χρονικό των μεγάλων ανακαλύψεων, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για την παρουσία των Ελλήνων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη θέση στο βιβλίο έχουν και οι περιπέτειες της ανεύρεσης μερικών από τα αριστουργήματα της ελληνικής γλυπτικής, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης, τα χάλκινα αγάλματα του Πειραιά, η κόρη Φρασίκλεια με τον κούρο της Μερέντας, ο γιγάντιος κούρος της Σάμου, αλλά και πολλά πασίγνωστα αγάλματα που ανασύρθηκαν από το βυθό της θάλασσας.
Όλες αυτές τις ανασκαφές και τις ανακαλύψεις τις συνέχει εσωτερικά ο ιστός της ιστορίας της ελληνικής αρχαιολογίας. Έτσι, οι “Μεγάλες στιγμές” δεν είναι μόνον αναμνήσεις επεισοδίων από μεγάλες ανακαλύψεις αλλά και μια επιτομή της ανασκαφικής εποποιίας στη σύγχρονη Ελλάδα.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Βαλαβάνης Πάνος Δ., Bass George F., Benvenuti Alberto G., Δρούγου Στέλλα, Ιακωβίδης Σπύρος Ε. 1923-2013, Κακαβογιάννης Ευάγγελος Χ., Καραγιώργης Βάσος, Womer Katzev Susan, Kyrieleis Helmut, MacDonald Colin F., Μαλούχου – Tufano Φανή, Mulliez Dominique, Niemeier Wolf – Dietrich, Ντούμας Χρήστος Γ., Πετράκος Βασίλειος Χ., Σαμαρά – Κάουφμαν Αλίκη, Σταϊνχάουερ Γεώργιος, Stroszeck Jutta, Σωφρονίδου Μαρίνα, Τζάλας Χάρης, Χουρμουζιάδης Γιώργος Χ. (1935 – 2013)
Μεταφραστής: Συλλογικό έργο, Ανδρουλάκη Μαίρη, Δημητρακοπούλου Ιωάννα, Κυριακοπούλου Βασιλική, Μητσοπούλου Χριστίνα, Πατέρα Καλλιόπη Δ., Συμεωνίδου Σάντρα
Επιμελητής: Βαλαβάνης Πάνος Δ.
Εκδότης: Καπόν
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-7037-86-3
Σελίδες: 371
Σχήμα: 32χ25
Κατηγορίες: Ανασκαφές (Αρχαιολογία), Αρχαιολογία – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 74.87 €