Ματωμένες μνήμες 1940-45

Περιγραφή
Με πυξίδα την αμερόληπτη περιγραφή των γεγονότων για τις νεώτερες γενεές, ο συγγραφέας καλύπτει την περίοδο 1940-45 στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Η νοτιοδυτική Πελοπόννησος – η Μεσσηνία και οι κοντινές περιοχές των νομών Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας- ήταν εκεί που ο Κατοχικός Εμφύλιος του 1943-44 ήταν πιο σφοδρός. Ήταν εκεί που η απελευθέρωση αντί για ανακούφιση και εθνική ανάταση, άνοιξε νέο κύκλο μίσους και αίματος με εναλλασσόμενους θύτες και θύματα. Με πηγές στην βιβλιογραφία, και σε μαρτυρίες απλών ανθρώπων και πρωταγωνιστών στα γεγονότα, ο συγγραφέας περιγράφει τον κύκλο βίας και αίματος που έγινε καθοριστικός εκείνης της ιστορικής περιόδου και των μετέπειτα πολιτικών εξελίξεων. Από τη Δικτατορία του Μεταξά και τις διώξεις των κομμουνιστών, στο Έπος του ’40, την Κατοχή, και την Αντίσταση. Το κενό εξουσίας, ανοίγει πεδίο δράσεως στο άρτια και συνωμοτικά οργανωμένο ΚΚΕ. Ακολουθούν Εμφύλιες συγκρούσεις, Στρατόπεδα Συγκέντρωσης, Τρομοκρατία στην ύπαιθρο, και τα Τάγματα Ασφαλείας. Η απελευθέρωση φέρνει και την πιό μεγάλη σύγκρουση του ΕΛΑΣ με τα Τάγματα Ασφαλείας, που προκαλεί εκατόμβες θυμάτων που ανοίγουν νέους λογαριασμούς αίματος, που ο κόσμος του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ θα κληθεί να πληρώσει μετά τη Βάρκιζα.
Τα γεγονότα περιγράφονται αναλυτικά και με συνέπεια, ιστορική ακρίβεια, λιτή διαύγεια, και χρονολογική συνέχεια. Το κείμενο του συγγραφέα και οι αναμνήσεις των αφηγητών συνθέτονται σ’ ένα άρτιο σύνολο. Η Ιστορία ξετυλίγεται ζωντανά, μέσα από τα γεγονότα, σε δύο επίπεδα. Το εθνικό, το κυβερνητικό, και το συμμαχικό. Αλλά και εκείνο των απλών ανθρώπων, που βρέθηκαν μέσα στον κυκλώνα, σήκωσαν το βαρύ φορτίο της εθνικής παράκρουσης και επέζησαν για να δώσουν τη δική τους μαρτυρία.Γεννήθηκε το 1945 στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Υπηρέτησε τη θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός. Έλαβε πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά, στα πανεπιστήμια Concordia (Μόντρεαλ, Κεμπέκ) και Queen’s (Κίνγκστον. Οντάριο), στον τομέα της Στατιστικής και ειδίκευση στις μεθόδους μέτρησης και βελτίωσης της Ποιότητας και της Παραγωγικότητας.
Είναι λέκτορας Στατιστικής στο πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ, και στο παρελθόν έχει διδάξει και στα πανεπιστήμια McGill του Μόντρεαλ και Queen’s του Κίνγκστον στον Καναδά. Εργάσθηκε στην Εταιρία Bell Canada, από όπου το 2005 συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση του Διευθυντή Στατιστικών Μελετών.
Από τότε, ο Δρ. Μπουγάς ασχολείται με τη μελέτη της Ιστορίας και την ανάλυση της τρεχούσης επικαιρότητας. Αρθρογραφεί συχνά σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού, και ομιλεί στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Από τον Αύγουστο του 2007 έχει εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα στην Καναδική Ώρα του Antennasatellite που αναμεταδίδει το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Αντέννα στον Καναδά. Στο πρόγραμμά του, σχολιάζει οικονομικά, πολιτικά και ιστορικά θέματα από την Ελληνική, Καναδική και παγκόσμια σκηνή.
Το 2006 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, “Η Φωνή της Ειρήνης”, από τις Εκδόσεις Ερωδιός. Είναι μιά μαρτυρία του Παιδομαζώματος που εφάρμοσε το 1948 το ΚΚΕ γιά Ελληνόπουλα από τις ακριτικές περιοχές, και μιά ζωντανή περιγραφή της ομηρίας κατοίκων χωριών της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, καθώς και της ζωής και μεταχείρισής τους στις Λαϊκές Δημοκρατίες, από την εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ.
Το 2009 εκδόθηκε το δεύτερο Ιστορικό έργο του, με τίτλο “Ματωμένες Μνήμες 1940-45”, και υπότιτλο “Κόκκινη Τρομοκρατία, Κατοχικός Εμφύλιος, Κόκκινη Απελευθέρωση, Λευκή Τρομοκρατία στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο (Γαργαλιάνοι – Καλαμάτα – Μελιγαλάς – Πύλος – Πύργος)”, βασισμένο σε εκτεταμένη βιβλιογραφία, αλλά κυρίως σε μαρτυρίες αυτοπτών και άλλο πρωτογενές υλικό.

Συγγραφέας: Μπουγάς Ιωάννης Κ.
Εκδότης: Πελασγός
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-522-245-0
Σελίδες: 553
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ελλάς – Ιστορία – 1940-, Ελλάς – Ιστορία – Εθνική Αντίσταση, 1940-1944

Τιμή σε ιστοσελίδες: 25.72 €