Ματζέστικ

Περιγραφή
Πόλεμος, χρόνος και τόπος αδιευκρίνιστος. Η αλόγιστη βία αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας. Άνθρωποι σκοτώνουν τους συνανθρώπους τους. Στρατιώτες πηγαινοέρχονται απελευθερώνοντας και υποδουλώνοντας πόλεις και χωριά. Ακόμα και οι νεκροί δεν βρίσκουν τόπο ανάπαυσης. Και στη μέση όλων το ξενοδοχείο «Ματζέστικ», ένας οίκος ανοχής πολυτελείας, η μοναδική όαση μέσα στη δίνη του πολέμου, κάτι σαν το μπουρδέλο της Ίρμα στο «Μπαλκόνι» του Ζενέ. Κεντρικός χαρακτήρας του έργου ο Χρήστος, ένας μοναχικός τύπος που καταφθάνει μαζί με ένα μπουλούκι ηθοποιών στο «Ματζέστικ» και προσπαθεί να συνετίσει τους συνανθρώπους του, να τους επαναφέρει στον δρόμο του Θεού, να πραγματώσει το όραμα της Αποκάλυψης. Θα τα καταφέρει ή θα προστεθεί στα αναρίθμητα θύματα του πολέμου;
(Αθηνά Παραπονιάρη, Μεταφράστρια).
Ένα έργο με διαχρονικό μήνυμα, βγαλμένο μέσα από την τραγική, ευρωπαϊκή και βαλκανική, ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Το έργο αποτελεί ένα στυλιστικό «πάντρεμα» μπυχνερικών, μπεκετικών και μπρεχτικών στοιχείων.
(Μπλαγκόγια Ιβάνοφ, Καθηγητής, Συγγραφέας στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Κυρίλλου και Μεθοδίου, Σκόπια)
Γεννήθηκε το 1956 στη Bitola (ΠΓΔΜ). Είναι συγγραφέας πολλών θεατρικών έργων, κινηματογραφικών σεναρίων, πρόζας και δοκιμίων. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, πολωνικά, κροατικά, σλοβένικα και σερβικά και έχουν παρουσιαστεί στην Αμερική, την Αγγλία, την Αίγυπτο και τη Σερβία. Ενδεικτικά αναφέρεται το έργο του “Two in Edem” που έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Blue Ridge στο Ρίτσμοντ (1998), Βιρτζίνια, καθώς και η ταινία “Angels of the Dumps” που παρουσιάστηκε στο National Film Theater στο Kennedy Center της Ουάσινγκτον, D.C. (1997). Είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και επικεφαλής του Τμήματος Τεχνών και Πολιτισμού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στα Σκόπια.

Συγγραφέας: Osmanli Tomislav
Μεταφραστής: Κατσάνος Κωνσταντίνος
Υπεύθυνος Σειράς: Πατσαλίδης Σάββας
Εκδότης: University Studio Press
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-12-1323-6
Σελίδες: 102
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Σκοπιανά θεατρικά έργα
Σειρές: Θεατρικά Κείμενα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.88 €