Μασάλια

Περιγραφή
Τα “Μασάλια” δεν είναι τίποτε άλλο, παρά οι μύθοι, που από τα πανάρχαια χρόνια πλάθουν οι άνθρωποι παρατηρώντας τις παραξενιές των άλλων. Οι σχέσεις νύφης και πεθεράς, η “ζωηρή” γυναίκα, ο τσιγκούνης, ο πονηρός, ο πλεονέκτης, ο κλέφτης, ο τεμπέλης, ο δειλός, ο νευρικός, ο γκρινιάρης, ο ζηλιάρης και άλλα ελαττώματα των ανθρώπων σχολιάζονται και σατιρίζονται με απλό τρόπο και χιούμορ.
Αυτά τα σχόλια και οι παρατηρήσεις από την καθημερινότητα, όταν διαμορφώνονται σε μύθους μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, σε μορφή συσσωρευμένης πείρας. Από την Αρχαία Ελλάδα οι πιο γνωστοί είναι οι “Μύθοι του Αισώπου”.
Σ’ αυτό το βιβλίο συγκεντρώθηκαν πάνω από εκατόν πενήντα απ’ αυτά που έλεγαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες της σημερινής γενιάς.
Οι ίδιοι τα έλεγαν “Μασάλια”, χρησιμοποιώντας την τούρκικη λέξη, όπως εξάλλου αυτό γίνεται και σε πάρα πολλές άλλες λέξεις. “Μασάλια” τα λέμε κι εμείς, σεβόμενοι την παράδοση και το πνεύμα τους.Ο Βασίλης Μυλωνάς γεννήθηκε το 1940 στον Ξεριά του Δήμου Χρυσούπολης. Είναι γόνος μικρασιατών, που έφθασαν στην περιοχή το ’24 από τις αλησμόνητες πατρίδες, μετά από σκληρή περιπλάνηση. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και από μικρός δούλεψε στα χωράφια των γονιών του. Από την πρώτη “γενιά” των μεταναστών στα μέσα της δεκαετίας του ’60, μετά το στρατιωτικό του φθάνει στη Γερμανία σε ηλικία 25 ετών και στη συνέχεια επί 36 ολόκληρα χρόνια δουλεύει σκληρά στη βιομηχανία (29 χρόνια στη Μερσεντές). Εκεί παντρεύτηκε τη Βασιλική Ράφτη από τα Κύργια Δράμας, κόρη μικρασιατών προσφύγων και απέκτησε μαζί της ένα γιο και μια κόρη. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη γενέτειρά του και ασχολείται ενεργά με τα κοινά.

Συγγραφέας: Μυλωνάς Βασίλης Αθ.
Εκδότης: ΚΑΠΗ Δήμου Χρυσούπολης
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-98809-0-8
Σελίδες: 168
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Μύθοι, Ελληνικοί, Λαογραφία, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.49 €