Μαρξισμός και ψυχολογία

Περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό συγγραφέας χρησιμοποιώντας την υλιστική-διαλεκτική μεθοδολογία και τη μαρξιστικά θεμελιωμένη οικονομική και κοινωνιολογική επιστήμη, πραγματοποιεί μια σφαιρική κριτική θεώρηση των βασικών ψυχολογικών σχολών. Ταυτόχρονα αναπτύσσει και τις βασικές αρχές μιας μαρξιστικά προσδιορισμένης στις αρχές της ψυχολογικής σχολής.
Όμως το βιβλίο διακρίνεται εκτός από τη θεωρητική του ανάπτυξη και για την επεξήγηση και τη θεμελίωση των θεωρητικών του θέσεων μέσα στην καθημερινή ψυχολογία και την οικονομική και την κοινωνική ζωή.
Τελικά, μέσα από την κριτική αντίκρουση, τη θεωρητική ανάπτυξη και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, διαγράφεται μια μαρξιστική θεωρία του υποκειμένου, που αποτελεί σε σημαντικό βαθμό προσωπική συμβολή του συγγραφέα.Διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος της Γαλλικής κυβέρνησης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Νοσοκομείο των Παρισίων Saint-Anne, με πρόσκληση του διάσημου Γάλλου Henrie Ey το 1959. Διέκοψε την ακαδημαϊκή του καριέρα για πολιτικούς λόγους. Έγραψε 32 βιβλία ψυχολογίας και 4 ψυχολογικά μυθιστορήματα, έχουν εκδοθεί 26 και αναμένονται τα υπόλοιπα. Το 1943-45 πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση και ήταν μέλος του προεδρείου της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης. Το 1942-52 ήταν εξόριστος στη Φολέγανδρο, Ικαρία, Μακρόνησο. Το 1959-99 δούλεψε σαν ψυχίατρος. Εφάρμοσε τον ιστορικό-διαλεκτικό υλισμό στην ψυχολογία-ψυχοπαθολογία. Ήταν υπεύθυνος, Απρίλιος 1993-95, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Θεσσαλονίκης, και έκανε 100 εκπομπές μιας ώρας, σαν ένα λαϊκό πανεπιστήμιο ψυχολογίας.

Συγγραφέας: Γαλανός Γιάννης Γ.
Εκδότης: Καλύτερη Ζωή
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-9536-00-Χ
Σελίδες: 182
Κατηγορίες: Ψυχολογία, Μαρξισμός

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.24 €