"Μακεδονία" το τελευταίο χειρόγραφο

Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στη Μακεδονία και στη “Μακεδονία” – στην εκτεταμένη περιοχή της Ελλάδας και το κραταιό εκδοτικό συγκρότημα που πρόβαλε τα συγκλονιστικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Από εδώ ξεκίνησε την πολιτιστική του εκστρατεία ο μέγας δορυκτήτορας, μεταφέροντας το ελληνικό φως σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Νωρίτερα, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την εποχή των επιγόνων, στο μυχό του Θερμαϊκού και στην ευρύτερη περιοχή, σ’ έναν πραγματικό παράδεισο, ζούσαν οι Μακεδόνες, που βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τη νότια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και την Ιωνία, αναπτύσσοντας χρηστά ήθη, διακινώντας εθνικές ιδέες και ανταλλάσσοντας εμπορεύματα. Αυτή την ελληνικότητα δεν έπαυσε να υπογραμμίζει από την ημέρα της ίδρυσής της η εφημερίδα “Μακεδονία”. Η οικογένεια Βελλίδη διέγραψε τη φωτεινή τροχιά της, έχοντας να επιδείξει μια πλούσια δραστηριότητα, για την προάσπιση των συμφερόντων της Θεσσαλονίκης, την πρόοδο της Βόρειας Ελλάδας και την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.
Ο Κώστας, ο Γιώργος, ο Γιάννης, η Άννα και η Κατερίνα Βελλίδη, πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία εκατό περίπου χρόνων, που συνδέεται άμεσα με συμβάντα υψίστης σημασίας. Επιπλέον, στη διάρκεια της μεγάλης ακτινοβολίας της, η “Μακεδονία” φώτισε γεγονότα του μακρινού παρελθόντος και ανέσυρε πτυχές που έκρυβαν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία. Λεπτομέρειες από την προϊστορία, η σημασία της παραμονής των Εβραίων, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση της Εθνικής Αμύνης, το έπος του ’40, η γερμανική κατοχή, η εξόντωση του Ελληνισμού από την Τουρκία, η συμπεριφορά των συμμάχων, οι αντιθέσεις της Αριστεράς, οι δολοφονίες του Τζώρτζ Πόλκ και του Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν μερικά από τα κεφάλαια του βιβλίου.
Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ακόμη, ότι η “Μακεδονία”, επί δεκαετίες, αποτέλεσε αυστηρό σχολείο, στο οποίο εκπαιδεύτηκαν πολλά από τα σημερινά αστέρια της δημοσιογραφίας, που φιλοτέχνησαν έναν εντυπωσιακό πίνακα, με ζωηρά χρώματα και μερικές φωτοσκιάσεις.Ο δημοσιογράφος Νίκος Βουργουτζής γεννήθηκε, σπούδασε και σταδιοδρόμησε στη Θεσσαλονίκη, την οποία ουδέποτε εγκατέλειψε, αν και του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να εγκατασταθεί στην Αθήνα ή στο εξωτερικό, όπου η επαγγελματική προβολή ήταν ευκολότερη. Κατά τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του στη δημοσιογραφία, απέκτησε πολύπλευρη μόρφωση, δεδομένου ότι διετέλεσε πολιτικός, οικονομικός, δικαστικός, αστυνομικός και ελεύθερος ρεπόρτερ, ενώ ήταν υπεύθυνος και για τη διαμόρφωση σελίδων με πολιτιστικά θέματα. Στην εφημερίδα “Μακεδονία” εκτός από ρεπόρτερ, διετέλεσε συντάκτης ύλης, αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής. Υπήρξε, επίσης, ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων “Ναυτεμπορική” και “Ελευθερία”, διευθυντής του περιοδικού “Επιλογές” και συνεργάτης της ΥΕΝΕΔ, του ΕΙΡΤ, της ΕΤ2 και της ΕΡΤ. Επιπλέον, διετέλεσε σύμβουλος Τύπου και δημοσίων σχέσεων στον οργανισμό αστικών συγκοινωνιών και στον εμπορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε στις διοικήσεις και στα πειθαρχικά συμβούλια της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Τώρα, είναι μέλος του συμβουλίου τιμής και δεοντολογίας της Ένωσης.
Έλαβε μέρος σε εκατοντάδες δημοσιογραφικών αποστολών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη συγγραφή διηγημάτων και θεατρικών έργων, εκ των οποίων ένα βραβεύθηκε και μεταδόθηκε σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη. Επίσης, δύο μυθιστορήματά του δημοσιεύθηκαν σε τοπικές εφημερίδες, ενώ τον Απρίλιο του 2003 κυκλοφόρησε μια συλλογή του με διηγήματα. Τον Μάρτιο του 2003, τιμήθηκε, για το σύνολο του έργου του, με το βραβείο του Ιδρύματος Δημοσιογραφίας Μπότση, που αποτελεί ύψιστη διάκριση για τους ανθρώπους του Τύπου.

Συγγραφέας: Βουργουτζής Νίκος Π.
Εκδότης: Κυριακίδη Αφοί
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-343-987-8
Σελίδες: 432
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Μακεδονία – Ιστορία, Εφημερίδες – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.02 €