Μέγας Κωνσταντίνος

Περιγραφή
O Κωνσταντίνος, ένας από τους λίγους αυτοκράτορες που προσέλαβαν την προσωνυμία “Μέγας”, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ενοποίησε κάτω από το σκήπτρο του τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, υιοθέτησε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του Ρωμαϊκού Κράτους και μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη σε μια νέα πόλη που ίδρυσε ο ίδιος και η οποία έφερε τιμητικά το όνομά του: την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, ο πρώτος Χριστιανός αυτοκράτορας της Ρώμης μετά βίας θα μπορούσε σήμερα να θεωρηθεί μέλος της Εκκλησίας, αφού παράλληλα υπήρξε ένας σκληρός ηγεμόνας που σκότωσε τη δεύτερη σύζυγo και τον πρωτότοκο γιο του, δολοφόνησε φίλους και συμβούλους του και επεξέτεινε την ποινή του θανάτου ακόμα και για τα ελαφρά ποινικά αδικήματα. Ενώ καλλιεργούσε τη φήμη του ευσπλαχνικού μονάρχη μοιράζοντας αφειδώς δωρεές, συνέθλιβε οικονομικά τον πληθυσμό της αυτοκρατορίας συγκεντρώνοντας χρήματα μέσω αρπακτικής φορολογίας προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους ατελείωτους πολέμους και τη διεφθαρμένη γραφειοκρατία του. Από τους ιστορικούς θεωρήθηκε πρόσωπο αμφιλεγόμενο ήδη από την ημέρα του θανάτου του. Οι Χριστιανοί τόνιζαν τις αρετές του παραβλέποντας τα λάθη του, αλλά οι αντίπαλοί τους έδιναν υπερβολική έμφαση στα ελαττώματά του και αποσιωπούσαν τα επιτεύγματά του.
Eστιάζοντας στην προσωπικότητα του Μεγάλου Κωνσταντίνου και τηρώντας ίσες αποστάσεις από τους αγιογράφους και από τους αρνητές του, παλαιούς και συγχρόνους, η νέα μονογραφία παρουσιάζει μια αξιόπιστη εικόνα της ιστορικής αυτής προσωπικότητας που σφράγισε ανεξίτηλα την ευρωπαϊκή Ιστορία, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης και δράσης ενός ηγέτη που ακολουθώντας το όραμά του άλλαξε τον ρου της Ιστορίας. Συνοδευόμενη από ένα πλήθος εικόνων και χαρτών, περιεκτική στην εξιστόρηση και αναλυτική εκεί όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αυτή η αμερόληπτη αλλά και διεισδυτική βιογραφία, φωτίζει όλες τις πλευρές της ζωής του αυτοκράτορα και αφήνει να ακουστεί αβίαστα ο αντίκτυπος των πράξεών του στη μακρά πορεία των αιώνων.Ο Κωνσταντίνος Τσοπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα (Εξάρχεια) τον Ιούνιο του 1969. Τελείωσε το εκκλησιαστικό λύκειο Αθηνών, και μετά από εισαγωγικές εξετάσεις φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, της οποίας κατέστη πτυχιούχος, μετά από τριετή κύκλο σπουδών. Κατόπιν φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε και το πτυχίο της Θεολογίας. Στη συνέχεια εκπόνησε, παρουσίασε και υποστήριξε με επιτυχία διδακτορική διατριβή με θέμα: “Ορφισμός και χριστιανισμός, οι μεταξύ τους συγκλίσεις”, στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, όπου και του απενεμήθη ο τίτλος του διδάκτορα στον τομέα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων.
Παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση βιβλίων στα ελληνικά, καθώς και με τη συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών άρθρων θρησκειολογικού και ιστορικού περιεχομένου.

Συγγραφέας: Τσοπάνης Κωνσταντίνος
Εκδότης: Περισκόπιο
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-8345-92-8
Σελίδες: 100
Σχήμα: 28χ21
Κατηγορίες: Πρόσωπα στην ιστορία, Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Ιστορία – 324-1453
Σειρές: Μεγάλες Μορφές του Παρελθόντος

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.52 €