Λόγος αγγέλου

Περιγραφή
Τα πρόσωπα του έργου
Άγγελος Σικελιανός: Στον τελευταίο χρόνο του βίου του
Εύα Σικελιανού: Νέα, όπως τη θυμάται ο ποιητής
Άννα Σικελιανού: Νέα, όπως τη θυμάται ο ποιητής (και σε μια σκηνή στον παρόντα χρόνο)
Μάνα: Μεσόκοπη Λευκαδίτισσα με παραδοσιακά σκούρα ρούχα και μαύρο μαντίλι (πέπλο) στο κεφάλι (ο χρόνος περνά πάνω στη σκηνή δραματικά καθορίζοντας την ηλικία της)
Χορός: Αποτελείται από τα γυναικεία πρόσωπα του έργου και τους μουσικούς: Εύα -συνθέτις, πιάνο, Άννα -αυλήτρια, Μούσα (ερωμένη) -λύρα
Φωνές: Auguste Rodin, Κ.Π. Καβάφη, Νίκου Καζαντζάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Γ. Καρυωτάκη, Κωστή Παλαμά, Γάλλων διανοούμενων, Εύας Σικελιανού, Γιώργου Σεφέρη.Ο Γιάννης Φαλκώνης γεννήθηκε το 1967 στη Λευκάδα. Από μικρός ασχολείται με τη Ζωγραφική. Έως τώρα έχει πραγματοποιήσει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 21 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σπούδασε φωτογραφία στις Σχολές ΑΚΤΟ στην Αθήνα, με καθηγητές τον φωτογράφο και ιστορικό φωτογραφίας Άλκη Ξανθάκη, τον φωτογράφο Σ. Σακελάκο και τους κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους Κώστα Μπαλάφα και Σπύρο Μελετζή. Αποφοίτησε με άριστα το 1990.
Στη συνέχεια σπούδασε κινηματογράφο και τηλεόραση στην Ανώτερη Σχολή “Η Πρόβα” με καθηγητές, στη σκηνοθεσία τον Γιώργο Πετρίδη, στο μοντάζ τον Ηλία Σγουρόπουλο, στο σενάριο την Μαριλίζ Ριτσάρδη, στη φωτογραφία τον Ανδρέα Ζαχαράτο και διδασκαλία ηθοποιών με τον Σωτήρη Τσόγκα και τη Μαίρη Ραζή.
Παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας από τον Larry Towell (“καλύτερος φωτογράφος στον κόσμο”, 1993), από τη Hasselbland στη Θεσσαλονίκη, από τον Πλάτωνα Ριβέλλη κ.ά. Γνώρισε επίσης την κορυφαία φωτογράφο Nelly’s και τον καλλιτέχνη φωτογράφο Elite.
Παρακολούθησε σεμινάριο πάνω στο έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου με διδασκαλία της ιστορικού κινηματογράφου Ειρήνης Στάθη, καθώς και διαλέξεις του ίδιου του σκηνοθέτη, του Πέτρου Μάρκαρη, της Ελένης Καραΐνδρου, του Βασίλη Ραφαηλίδη, του Βαγγέλη Καζάν, της Εύας Κοταμανίδου, του Γιάννη Σολδάτου και άλλων συντελεστών του έργου του. Επίση, σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ από τον καθηγητή Tue Steen Muller στην Αθήνα, και διαλέξεις των κορυφαίων δημιουργών ντοκιμαντέρ Κων. Μάρου και Ροβήρου Μανθούλη, του Ακαδημαϊκού Κώστα Γεωργουσόπουλου, του ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη κ.ά.
Έχει σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ: “Νιοχώρι”, “Σικελιανός, ο Έλληνας ‘Αγγελος”, “Δελφίνια και άνθρωποι”, “Ο κήπος του ποιητή”, “Ο χορευτής”, “Ροβήρος Μανθούλης – Λευκάδα: η γέννηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ”.
Ως φωτογράφος έχει καλύψει ελληνικά και διεθνή θέματα (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, Βενετίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1, Moto GP, Superbike, Rally, στίβου, μπάσκετ, άρσης βαρών, συναυλίες, γυρίσματα ταινιών κ.ά.) Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και περιοδικά. Επίσης έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς της FUJI (1993) και της εφημερίδας Τα Νέα (1998).
Είναι μέλος της ΕΦΕ (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία), του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, και μέλος του EDN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ).
Έχει δημιουργήσει και διατηρεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αυθεντικών φωτογραφιών, βιβλίων, εντύπων και αρχειακού υλικού για τον Άγγελο και την Εύα Σικελιανού, ενώ παράλληλα διαθέτει το πλουσιότερο φωτογραφικό αρχείο για την ιστορία της Λευκάδας.

Συγγραφέας: Φαλκώνης Γιάννης
Εκδότης: Πάραλος
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-7221-99-0
Σελίδες: 60
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνικά θεατρικά έργα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.08 €