Κατεβάσετε-βιβλίο.com

Λαϊκά παραμύθια της Ηπείρου

Περιγραφή
[…] Κύριο χαρακτηριστικό των λαϊκών παραμυθιών είναι η παγκοσμιότητα. Κάθε λαός, πρωτόγονος ή πολιτισμένος, έχει το μερίδιό του στη δημιουργία παραμυθιών, ιστοριών, μύθων. Τα ίδια μοτίβα, οι ίδιοι τύποι παραμυθιών κυκλοφορούν σε κάθε μεριά της γης, σε κάθε πολιτισμό. Η διαφορά βρίσκεται στο ύφος. Κάθε λαός, αλλά και κάθε αφηγητής μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής προσθέτει στο παραμύθι στοιχεία της ψυχολογίας του, της ιστορίας, της γεωγραφίας, της κατοικίας, της ενδυμασίας, των διατροφικών του συνηθειών, των επαγγελματικών του ασχολιών, της θεραπευτικής, των δοξασιών, της γλώσσας και της διαλέκτου του, τις δικές του πεποιθήσεις και στάσεις ζωής. Γι’ αυτό και το παγκόσμιο παραμύθι είναι ταυτόχρονα εθνικό και τοπικό, γεγονός που δικαιολογεί τη δημιουργία ανάλογων συλλογών, αλλά και που την επιβάλλει, δεδομένων των έντονων παγκοσμιοποιητικών διαδικασιών της εποχής μας.
Στα παραμύθια που ακολουθούν θα ανακαλύψουμε στοιχεία από την Ήπειρο, την “καλοχείμωνη και γλυκοκαλόκαιρη πατρίδα, όπου κάθε πέτρα, κάθε χάλασμα και κάθε λακκιά έχουν το τραγούδι τους, την παράδοσή τους και το παραμύθι τους”, όπως γράφει ο Χρ. Χρηστοβασίλης στην Εισαγωγή της δικής του συλλογής Ηπειρωτικών Παραμυθιών, που πρωτοεκδόθηκε το 1906. Τα βουνά, που άλλα σαν τείχη κυκλώνουν την Ήπειρο και άλλα τη διατρέχουν μαζί με τα, κάποτε, απέραστα ποτάμια, που σαν “στοιχειά” χώριζαν τους ανθρώπους, δυσκολεύουν και τους ήρωες των παραμυθιών ή τα “εκμεταλλεύονται” ανάλογα με την περίπτωση.
[…]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)Η Γιάννα Βλ. Σέργη γεννήθηκε στη Νάξο και μεγάλωσε στην Πάρο, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Παιδαγωγικά στη Σχολή Νηπιαγωγών Εκάλης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναβάθμιση εκπ/κών). Ζει στην Πάρο και εργάζεται ως νηπιαγωγός. Αγαπά ιδιαιτέρως τα παραμύθια του λαού μας και ασχολείται με τη συλλογή, τη μελέτη και τη μετάδοσή τους στα παιδιά. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και έχει συμμετάσχει με έργα της στις εκδόσεις: “Πράσινος Κουμπαράς”, Ψυχογιός 2002, “Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2002, 2003, 2004”, Αστήρ. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού “Σύγχρονο Νηπιαγωγείο”, στο οποίο έχει παρουσιάσει θέματα κυρίως εφαρμοσμένης λαογραφίας. Εργασίες της σχετικές με το παιδί και τη λαϊκή μας παράδοση έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς και σε άλλα περιοδικά, τοπικές εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Άλλα έργα της:
“Να τα Πούμε;”, Παραδοσιακά κάλαντα, Φιλιππότης, Αθήνα 1999.
“Νεοελληνικά Λαϊκά Ναναρίσματα και Ταχταρίσματα”, Ανθολογία-Ανάλυση κειμένων, Φιλιππότης, Αθήνα 2000.
“40+1 Έργα για Θέατρο και Κουκλοθέατρο”, Δίπτυχο, Αθήνα 2001.
“Το μέλι”, Λαϊκό παραμύθι από τις Λεύκες Πάρου, έκδοση του Νηπιαγωγείου Λευκών Πάρου, 2002.
“Παραδοσιακές γεύσεις από τις Λεύκες Πάρου”, Προοδευτικός Σύλλογος Λευκιανών Αθήνας, 2002.
“12 Μήνες, ονόματα, χρώματα, καμώματα”, Ημερολόγιο 2003, έκδοση του Νηπιαγωγείου Λευκών Πάρου, 2003.
“Τα Ξεκωλάκια”, Λαϊκό Παραμύθι από τις Λεύκες Πάρου, έκδοση του Νηπιαγωγείου Λευκών Πάρου, 2003.
“12 Μήνες, ποιήματα, μηνύματα, παιχνιδίσματα”, Ημερολόγιο 2004, έκδοση του Νηπιαγωγείου Λευκών Πάρου.

Συγγραφέας: Σέργη Γιάννα Β.
Εκδότης: Εν πλω
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-6719-39-1
Σελίδες: 288
Σχήμα: 21χ15
Κατηγορίες: Παραμύθια, Ελληνικά – Συλλογές
Σειρές: Λαϊκά Παραμύθια

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.32 €

Exit mobile version