Λατινική αυτοκρατορία

Περιγραφή
Ο Αλέξανδρος Κοζέβ συνέλαβε το πρόταγμα της Λατινικής Αυτοκρατορίας και κατέστρωσε το σχέδιο για την πραγμάτωσή της αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1945. Η κεντρική ιδέα αυτού του προτάγματος συμπυκνώνεται στο παρακάτω απόσπασμα: «Η εποχή κατά την οποία η ανθρωπότητα στο σύνολό της θα αποτελεί μια πολιτική οντότητα βρίσκεται ακόμα στη σφαίρα του απώτερου μέλλοντος. Η περίοδος των εθνικών πολιτικών οντοτήτων έχει κλείσει τον κύκλο της. Η εποχή ανήκει στις αυτοκρατορίες, δηλαδή σε υπερεθνικές πολιτικές ενώσεις, αποτελούμενες όμως από έθνη συγγενή μεταξύ τους».
Με το σχέδιο της «Λατινικής Αυτοκρατορίας» ο Κοζέβ δεν εγκαταλείπει την επαναστατική ορμή που απελευθερώθηκε με τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά έρχεται ν’ αντιμετωπίσει ό,τι της αντιστέκεται μεταπολεμικά. Η διάγνωσή του για την εποχή είναι η αντιπαλότητα δύο διαφορετικών αυτοκρατορικών υποδειγμάτων: του κρατικού καπιταλισμού της σοβιετικής αυτοκρατορίας και του ιδιωτικού καπιταλισμού της αγγλο-(αμερικανικής) αυτοκρατορίας.
Οι δύο αυτές αυτοκρατορίες ανταγωνίζονται για να κατισχύσουν πλανητικά τα υποδείγματά τους.
Ο Κοζέβ παρέδωσε το σχέδιο για τη γαλλική πολιτική, το πρόταγμά του για τη μεταπολεμική Ευρώπη, σε μια μικρή ομάδα πολιτικών. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της γαλλο-γερμανικής πολιτικής, ενώ οι προβλέψεις του για τις μεταπολεμικές εξελίξεις στην Ευρώπη επαληθεύτηκαν στα μείζονα.Ρωσικής καταγωγής (το πραγματικό του όνομα ήταν Αλέξανδρος Κοσέβνικοβ), γεννήθηκε στη Μόσχα το 1902 και πέθανε στο Παρίσι το 1968. Συμπλήρωσε τις φιλοσοφικές του σπουδές κοντά στον K.Jaspers στη Χαϊδελβέργη με μια διατριβή γύρω από τον Σολόβιεφ (1931) και από το 1933 δίδαξε στο Παρίσι (College de France). Τα μαθήματά του για τον Hegel επηρέασαν σημαντικούς κατοπινούς στοχαστές προς την κατεύθυνση της υπαρξιστικής φιλοσοφίας (Introduction a la lecture de Hegel, 1947). Μεταπολεμικά αποτραβήχτηκε από τη φιλοσοφική σκηνή και εργάστηκε στον OECD.

Συγγραφέας : Kojeve Alexandre
Μεταφραστής : Καμτσίδου Ιφιγένεια
Εκδότης : Εξάρχεια
Έτος έκδοσης : 2016
ISBN : 618-5128-14-4
Σελίδες : 152
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Πολιτικές επιστήμες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.88 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.