Λαμπρυγέρ

Περιγραφή
«Επιστρέφω στο κοινό εκείνο που μου δάνεισε: το υλικό γι’ αυτό το έργο· είναι λοιπόν δίκαιο, αφού το τέλειωσα προσέχοντας όσο μπορώ να αποδώσω την αλήθεια, να το δώσω πίσω.(…) Αφού οι άνθρωποι δεν αηδιάζουν ποτέ με τα ελαττώματά τους, δεν πρέπει και να κουραζόμαστε να τους τα καταλογίζουμε».
Μ’ αυτά τα λόγια αρχίζει ο πρόλογος των «Χαρακτήρων», του ενός και μοναδικού έργου του La Bruyere, όπου ήδη έχει αποτυπωθεί η πρόθεση και ο χαρακτήρας του: ένας μετριόφρων συγγραφέας που θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι.O Jean de La Bruyere γεννήθηκε στο Παρίσι το 1645. Γόνος μικροαστικής οικογένειας, συνειδητοποίησε από πολύ νωρίς πως η μόρφωση θα ήταν το μοναδικό εφόδιο στη ζωή. Κάνει πολύπλευρες ανθρωπιστικές σπουδές και λύνει το βιοποριστικό του πρόβλημα αγοράζοντας μια θέση δημοσίου υπαλλήλου. Ζει στο Παρίσι, στοχάζεται, γράφει και διαβάζει.
Το 1693 εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, εξαιτίας του πολέμου που είχαν κυρήξει εναντίον του οι αντίπαλοί του νεωτεριστές, στη διαμάχη των Anciens με τους Modernes. Δεν γίνεται ποτέ ενεργό μέλος της Ακαδημίας° συνεχίζει ήρεμα τη ζωή του μελετώντας και παραθέτωντας μερικές σκέψεις στο βιβλίο του. Παίρνει μέρος στις θεολογικές αντιπαραθέσεις της εποχής του, και πεθαίνει ξαφνικά από αποπληξία, στις 10 Μαϊου του 1696.

Συγγραφέας : La Bruyère Jean de
Μεταφραστής : Ζωγραφίδου Ελένη
Υπεύθυνος Σειράς : Σκουτερόπουλος Νικόλαος Μ.
Εκδότης : Στιγμή
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN :
Σελίδες : 117
Σχήμα : 21χ15
Κατηγορίες : Αποφθέγματα, Γαλλικό δοκίμιο
Σειρές : Στοχασμοί

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.92 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.