Λαμία

Περιγραφή
Πρόσφατα γνώρισα το έργο του Λαμιώτη συγγραφέα Νίκου Δαβανέλλου “Λαμία: η ρεκλάμα”. Η ιστορική του χρησιμότητα, η τεκμηριωμένη καταγραφή της πόλης και των κατοίκων της Λαμίας στο έργο αυτό με οδήγησε στην έκδοση ενός θαυμάσιου πρωτογενούς υλικού μέσα από παλιές διαφημίσεις, στιγμιότυπα, ανέκδοτα ντοκουμέντα κ.λπ., που φωτογραφίζουν ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά την Λαμία και τους ανθρώπους της από το 1850 μέχρι το 1967. Είναι μια καταγραφή ενός χρονικού – ιστορικού οδοιπορικού μέσα από παλιές εφημερίδες και φωτογραφίες που αποτελεί πηγή έρευνας και αναφοράς για τους σύγχρονους και μελλοντικούς ερευνητές και μελετητές. Το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει επίσης ένα εύχρηστο και διαχρονικό πολιτιστικό οδοιπορικό όχι μόνον για την Λαμία, αλλά και για κάθε αναγνώστη που θέλει να διατηρήσει την ιστορική του μνήμη μέσα από τις παλιές διαφημίσεις και φωτογραφίες του ανήσυχου και ευαίσθητου Νίκου Δαβανέλλου. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στην Δήμαρχο Γιώργο Ντελή και στο Δημοτικό Συμβούλιο )απόφαση Ιούλιος 1997), που στήριξαν ενεργά την έκδοση αυτή η οποία τιμά όλους μας και ειδικά τους ανθρώπους της Λαμίας.
Άγγελος Σιδεράτος
Ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος γεννήθηκε στην Κλεπά της Ναυπακτίας και σχεδόν αμέσως ήρθε στο Νέο Κρίκελλο Φθιώτιδας και από εκεί στη Λαμία. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σπούδασε την Αγγλική γλώσσα παρακολουθώντας μαθήματα σε κολέγια των πόλεων του Λονδίνου, της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Είναι ιδιοκτήτης και διευθυντής των εκπαιδευτηρίων “Δαβανέλλος”, στη Λαμία. Ασχολείται με την ασπρόμαυρη φωτογραφία και έχει στο ενεργητικό του δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ό,τι έχει ακόμα απομείνει από τον τρόπο ζωής και της ενασχόλησης των ανθρώπων της πόλης και των χωριών μας, καθώς επίσης και όλα τα δρώμενα: κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά των τελευταίων τριάντα χρόνων. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στη Λαμία, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κόρινθο, κ.λπ. και στο Παρίσι, στο Σαράγιεβο, στο Μπρίστολ, στο Μπαθ και αλλού, και έχει πάρει μέρος σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων.
Μέσα από τη συγγραφική του ενασχόληση έχουν εκδοθεί τα πιο κάτω έργα: “Η παλιά Λαμία” (λεύκωμα σε συνεργασία), 1982, “Γύφτοι σοφοί και γύφτοι μάγοι”, εκδ. Γνώση, 1987, “Λαμία, το χρονικό μιας πόλης”, 1994, “Λαμία, με τη γραφίδα των περιηγητών”, εκδ. Οιωνός Βιβλιοχώρος, 2005. Άρθρα και μελέτες έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό και τον περιοδικό τύπο. Ασχολείται επίσης με τη μετάφραση.

Συγγραφέας: Δαβανέλλος Νίκος Ταξ.
Εκδότης: Προσκήνιο
ISBN: 960-7057-35-Χ
Σελίδες: 197
Σχήμα: 29χ29
Κατηγορίες: Διαφήμιση – Φωτογραφικές συλλογές

Τιμή σε ιστοσελίδες: 38.76 €