Λέλα Καραγιάννη

Περιγραφή
Ήταν Άνοιξη του 1941, όταν μετά από σκληρή πάλη έξι μηνών, έπεσαν τα μαύρα πέπλα του Ναζισμού και του Φασισμού πάνω στην γαλάζια μας χώρα… Ακολούθησαν σε λίγο: πείνα, βία, τρομοκρατία, εκτελέσεις, θάνατος. O λαός μας υπέφερε, δυστυχούσε και έμοιαζε να έχει χάσει κάθε ελπίδα.
Τότε άρχισε να γεννιέται, σε μερικές γενναίες και αδάμαστες ψυχές, η ανάγκη της αντίστασης, ανάγκη για την δημιουργία ομάδων από ψυχωμένους πατριώτες που θα αναπτέρωναν το κλονισμένο φρόνημα του ελληνικού λαού και θα τον ωθούσαν σε πράξεις αντίστασης κατά των κατακτητών.
Με βαθιά συγκίνηση σας γνωρίζω ότι η πρώτη που οργάνωσε μια τέτοια ομάδα αντίστασης ήταν η αξέχαστη μάνα μας, η Λέλα Καραγιάννη. Είχε επτά παιδιά να φροντίσει, να θρέψει, να μεγαλώσει. Όμως ήταν τόση η αγάπη της για την πατρίδα που έβαλε την οικογένεια σε δεύτερη μοίρα. Υπεράνω όλων η Πατρίδα! Ακριβώς όπως δίδασκαν οι πρόγονοί μας.
Την οργάνωση ονόμασε “Μπουμπουλίνα” και την απετέλεσαν λίγοι στην αρχή, αποφασισμένοι πατριώτες, και τα μεγαλύτερα απ’ τα παιδιά της.
Άρχισε να προκαλεί σαμποτάζ σε βάρος των κατακτητών και ήρθε σε επαφή με το συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, όπου διεβίβαζε πληροφορίες για τις κινήσεις του εχθρού. Οι Γερμανοί προσπαθούσαν να την ανακαλύψουν, αλλά δεν το κατόρθωναν.
Και ενώ πια ροδοχάραζε η ελευθερία πάνω απ’ την τυραννισμένη χώρα, η Λέλα Καραγιάννη, ύστερα από προδοσία, συλλαμβάνεται μαζί με τα 5 μεγαλύτερα παιδιά της. Στα χέρια των Ες-Ες μαρτύρησε, αλλά δεν πτοήθηκε. Δεν απεκάλυψε κανένα συναγωνιστή ούτε όταν βρέθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Αντίθετα, βρήκε τον θάνατο, ψέλνοντας τον Εθνικό μας Ύμνο, τον ύμνο προς την Ελευθερία για την οποία θυσιάστηκε.
(Απόσπασμα από άρθρο του γιου της, Βύρωνα Καραγιάννη)Ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου γεννήθηκε στο Βέλο της Κορινθίας. Δημοσιογράφος, κριτικός θεάτρου και θεατρικός συγγραφέας, εργάσθηκε κατ’ αρχήν στην ΕΡΤ και στη συνέχεια, στο ραδιόφωνο, σε εφημερίδες και περιοδικά.
Έχει δημοσιεύσει τα έργα: “Ο γλύπτης και η κοιμωμένη του”, εκδόσεις Σαββάλας, “Ο λόφος της Ειρήνης” (Βραβείο Ουνέσκο), εκδόσεις Κέδρος, “Ορατός κύκλος”, ποιήματα, εκδόσεις “Αγγελάκη”, “Ιστορίας λόγος”, ιστορικό δοκίμιο, εκδόσεις Αρχέτυπο, “Το δάκρυ της Τζοκόντα”, εκδόσεις Άγκυρα.
Επίσης, έχει γράψει τα θεατρικά έργα: “Η γυναίκα ανεμώνη”, “Ξανθίππη, η γυναίκα του Σωκράτη”, “Ο Γλάρος και το Αηδόνι”, και “Γιαννούλης Χαλεπάς: Η κοιμωμένη μου”. (Β΄ Βραβείο Κρατικού Θεάτρου) και “Ομφάλιος Λώρος”. Τα δύο τελευταία θεατρικά έργα παίζονται το χειμώνα 2011-2012 σε αθηναϊκές σκηνές.
Τα τελευταία χρόνια δίνει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., με θέματα κοινωνικοπολιτικού αλλά και φιλοσοφικού περιεχομένου.

Συγγραφέας: Χριστοδούλου Γιώργος Α.
Εκδότης: Δρόμων
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-694-239-2
Σελίδες: 48
Κατηγορίες: Βιογραφίες, Ελλάς – Ιστορία – Εθνική Αντίσταση, 1940-1944

Τιμή σε ιστοσελίδες: 3.45 €