Κριτική θεάτρου για παιδιά 2007-2010

0
(0)

Περιγραφή
Ο Θανάσης Καραγιάννης με τον παρόντα τόμο καινοτομεί. Διότι όντως έλειπε απο΄τη θεατρική μας βιβλιογραφία, άρα και από την έρευνα και ως εκ τούτου από την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου ένα γενναίο τμήμα της θεατρική δραστηριότητας, τμήμα καίριο και άκρως ευαίσθητο και παιδαγωγικό λεπτό. […]
Ο Θανάσης Καραγιάννης συγκέντρωσε εκατοντάδα κριτικών κειμένων μιας μόνο τριετίας. Και είναι εκπληκτικό το γεγονός πόσοι θίασοι, πόσα έργα και πόσες σκηνές λειτουργούν μέσα στην Αθήνα και στη μείζονα περιφέρεια προσφέροντας πνευματική θεατρική ευφορία σε παιδιά. […]
Οι κριτικές του Καραγιάννη είναι παιδαγωγικά ευθείες, αισθητικά απαιτητικές και θεατρικά ενημερωμένες. Βοηθούν και τους θιάσους στις επιλογές τους και τους δασκάλους στις κατευθύνσεις τους και στον εμπλουτισμό των κριτηρίων τους.
Χαιρετίζω την πρώτη, συστηματική και έντιμη συλλογή κριτικών για το θέατρο για παιδιά και εύχομαι ο Θανάσης Καραγιάννης να βρει το κουράγιο και το χρόνο να διακονήσει για πολλά ακόμα χρόνια το λειτούργημά του προσφέροντας πολύτιμο υλικό για τη θεατρολογία και τη δραματολογία αλλά και την ιστορία του θεάτρου για παιδιά.
(Κώστας Γεωργουσόπουλος, από τον πρόλογο του βιβλίου)Ο Θανάσης Ν. Καραγιάννης είναι Διδάκτορας Επιστημών Αγωγής / Παιδικής Λογοτεχνίας και Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε.
Γεννήθηκε στη Λαμία (1954) από φτωχή οικογένεια εργατών. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια πέρασε στη γενέτειρα του, όπου σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία (1972-1974). Είναι πτυχιούχος του, ΜΔΔΕ (1985) και του Π.Τ. Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών (1996). Το διδακτορικό του δίπλωμα απέκτησε από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2006).
Περίπου μια τριακονταετία ασχολείται με την παρουσίαση-κριτική βιβλίων, τη μελέτη -ιδίως της Παιδικής Λογοτεχνίας-, την αρθρογραφία, τη δοκιμιογραφία, τη δημοσιογραφία. Με πρωτοβουλία του έχουν οργανωθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, επιστημονικές συναντήσεις (διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια), έχουν εκδοθεί περιοδικά και εφημερίδες κλπ. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε διάφορα μέρη της χώρας μας.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος και μέλος σε Δ.Σ. πολιτιστικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών σωματείων και έχει συνεργαστεί με αρκετά περιοδικά: ΦθιωτικήΣκέψη (ιδρυτής-διευθυντής), Μαρασλειακό Βήμα, Το Σχολείο και το Σπίτι, Σύγχρονη Εκπαίδευση, Σύγχρονο Νηπιαγωγείο (Διευθυντής), Θέματα Παιδείας, Διαβάζω, Επιθεώρηση Παιδικής Λογοτεχνίας κ.ά.
Εφημερίδες: Ριζοσπάστης, Η Πρώτη, Λαμιακός Τύπος, Σέντρα Λαμίας, Ενεργός Δημότης και Επικοινωνία Αγ. Δημητρίου κ.ά.
Έχει επιμεληθεί αφιερωμάτων σε περιοδικά για την Παιδική Λογοτεχνία και την εκπαίδευση, με τα εξής θέματα: “Τα παιδικά βιβλία και οι συγγραφείς τους”, “Μελέτη – κριτική και Παιδική Λογοτεχνία”, “Θρησκειολογία ή θρησκευτικά στα σχολεία;”, “για τον Παιδαγωγό Μίλτο Κουντουρά”, “για το έργο του Βασίλη Ρώτα” (σε επτά περιοδικά).
Από το 1976 είναι παντρεμένος με τη Στέλα Πλιάτσικα, εκπαιδευτικό και συγγραφέα. Έχουν δυο γιους, τον Νικόλα και τον Μάριο, επιστήμονες Πληροφορικής.

Συγγραφέας: Καραγιάννης Θανάσης Ν.
Εκδότης: Πάραλος
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-9418-05-8
Σελίδες: 175
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Θέατρο – Ελλάς, Παιδικά θεατρικά έργα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.35 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.