Κρητικά λαογραφικά για τους μήνες

Περιγραφή
Πριν από τέσσερις περίπου δεκαετίες επήρα ν’ ασχολούμαι συστηματικά με το μάζεμα πνευματικών δημιουργημάτων του λαού μας. Μάζευα ό,τι άκουγα και τ’ αποδελτίωνα για καιρό πολύ. Έτσι έχω φτάσει τώρα σε ένα σημείο που η συλλογή κατέχει εκατοντάδες δοξασίες, παρατσούκλια, ταχταρίσματα, εύθυμες ιστορίες, κατάρες, ευχές, φρασεολογία και απειλές μα και λεξιλόγια δημώδους ιατρικής και ύβρεων.
Την ώρα που τα κατέγραφα σκέφτηκα ν’ αποδελτίωνα ό,τι λαογραφικό στοιχείο αφορά τους μήνες. Αυτό το ύλικο, το οποίο δεν έχω δει να υπάρχει συγκεντρωμένο και αναπτυγμένο, θέλησα να το δώσω στη δημοσιότητα ξαναδουλεύοντάς το.
Ο πρώτος μήνας με κρητικά λαογραφικά δημοσιεύτηκε στα “Χανιώτικα Νέα” αρχές του Φλεβάρη του 2001 και από εκεί και πέρα αρχές του κάθε μήνα δημοσιευόταν το ανάλογο κομμάτι.
Μα το υλικό βγήκε σε βιβλίο, γιατί πάρα πολλοί φίλοι και θαυμαστές του κρητικού λαϊκού πολιτισμού, δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν, μα και γιατί με το βιβλίο, τ’ αξιόλογο αυτό υλικό, περνά καλύτερα και στον άλλο κόσμο και το κυριότερο, θα μπορέσουν να το γνωρίσουν και οι γενιές που θα έρθουν.Ο Μιχάλης Γρηγοράκης (1932-2008) γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε μόνιμα. Έβγαλε το γυμνάσιο και στη συνέχεια δούλεψε σε χανιώτικες εφημερίδες ως διαχειριστής, ρεπόρτερ και επιφυλλιδογράφος. Το 1962 διορίστηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων απ’ όπου τον έδιωξε η χούντα το Μάρτη του 1968 για τα δημοκρατικά του φρονήματα. Ξαναγύρισε το 1976 με την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Στα γράμματα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1963 με την ποιητική συλλογή “Ρίμες νοσταλγικές”, που σημείωσε τρεις εκδόσεις, για να ακολουθήσουν οι ποιητικές συλλογές “Τραγούδια της ζωής” (1964) και “Μικρά λυρικά” (1965). Στη συνέχεια δημοσίευσε ποιήματα, διηγήματα, νουβέλες και λογοτεχνικές, ιστορικές και λαογραφικές επιφυλλίδες. Με τη συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού ασχολήθηκε από πολύ καιρό, ενώ η συλλογή του “Τα φρασεολογικά” βραβεύτηκε από τη Γλωσσική Εταιρία Αθηνών. Ήταν συνεργάτης της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα” επί 35 χρόνια. Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2008.

Συγγραφέας: Γρηγοράκης Μιχάλης
Εκδότης: Χανιώτικα Νέα
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN:
Σελίδες: 115
Σχήμα: 23χ16
Κατηγορίες: Λαογραφία, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.48 €