Κρίσιμη κατάσταση

Περιγραφή
Η διαπίστωση ότι η ιστορία ακολουθεί ελικοειδείς ατραπούς και ότι ανέκαθεν παρωδούσε τις προσπάθειες να προβλεφθεί ο ρους της, δεν είναι καινοφανής.
Ωστόσο, ο στόχος μου είναι να σας πείσω ότι ζούμε σε μία ιδιαίτερη εποχή και ότι νέες ιδέες, ασυνήθιστης προέλευσης, θέτουν το θεμέλιο λίθο για να κατανοθηεί γιατί η ιστορία είναι αυτή που είναι -και ακόμη γιατί πρέπει να είναι- σημαδεμένη από δραματικές, απρόσμενες αναταραχές και γιατί όλες οι προσπάθειες, κατά το παρελθόν, να διακρίνουμε κυκλικές πορείες, εξελίξεις και κατανοητά πρότυπα αλλαγών στην ιστορία κατέληξαν σε αποτυχία.
Όταν μιλάμε για σεισμούς, δραματικά επεισόδια οικονομικής κατάρρευσης, επαναστάσεις ή καταστροφικούς πολέμους, κάνουμε λόγο για πολύπλοκα συστήματα τα οποία δε βρίσκονται σε κατάσταση ισορροπίας. Εύλολα επιθυμούμε να διαπιστώσουμε τα αίτια που προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα αποφύγουμε στο μέλλον.
Η Ιστορία «σχοινοβατεί» στην κρίσιμη κατάσταση. Η πανταχού παρουσία της κρίσιμης κατάστασης μπορεί να εκληφθεί ως η πρώτη βάσιμη ανακάλυψη της θεωρίας της πολυπλοκότητας.
Ο Μαρκ Μπιουκάναν είναι συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων. Το 1993 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των Η.Π.Α. Μετά από αρκετά χρόνια ασχολίας με την έρευνα στο πεδίο των μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων και της θεωρίας του Χάους, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο να εργαστεί στο ανεξάρτητο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature. Για δυο χρόνια διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού New Scientist. Σήμερα ζει σε ένα μικρό χωριό της Νορμανδίας.

Συγγραφέας : Buchanan Marc
Μεταφραστής : Αθανασοπούλου Γεωργία, Πρατσίνης Νίκος
Εκδότης : Τραυλός
Έτος έκδοσης : 2001
ISBN : 960-7990-49-8
Σελίδες : 352
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Ιστορία
Σειρές : Η Γοητεία της Γνώσης

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.25 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.