Κρήτη ένας κοινός κόσμος

Περιγραφή
Το βιβλίο της Molly Green για την Κρήτη είναι πάνω απ’ όλα ένας προβληματισμός γύρω από τις συνέχειες και τις ασυνέχειες στην ανατολική Μεσόγειο, στο πέρασμα από τον μεσαιωνικό στον νεότερο κόσμο. Μέσα από τη μελέτη της ιστορίας της Κρήτης την εποχή που το νησί περνά από τη βενετική στην οθωμανική εξουσία, ζητούνται απαντήσεις για τις αλλαγές που συμβαίνουν, ή για όσα παραμένουν αμετάβλητα, στη διοίκηση, την οικονομία και την κοινωνία, και διερευνώνται οι συγκρούσεις και οι οσμώσεις σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο χώρο όπου συναντιούνται ο Καθολικισμός, η Ορθοδοξία και το Ισλάμ. Η ανάλυση επιμένει στην ένταξη των ιστορικών υποκειμένων, είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα είτε για κοινωνικές ομάδες, στον ευρύτερο χώρο της δράσης, των επαφών, των εξαρτήσεων, των επιρροών και των προσδοκιών τους.
Διαγράφοντας ομόκεντρους κύκλους, η ματιά της Greene περνά από τα χωριά και τις πόλεις της Κρήτης και απλώνεται σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, από τα Βαλκάνια ως τη Βόρειο Αφρική. Αυτός ο κόσμος, που είναι μοιρασμένος ανάμεσα σε δύο κέντρα εξουσίας, την Κωνσταντινούπολη και τη Βενετία, αποδεικνύεται στην ανάλυση της Greene απρόσμενα πυκνός και σύνθετος, με σύνορα διαπερατά από ανθρώπους, γλώσσες, αντιλήψεις και αγαθά. Έτσι η Κρήτη γίνεται οδηγός και κλειδί για την αποκρυπτογράφηση αυτού του μοιρασμένου και παράλληλα κοινού κόσμου, ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια.Η Molly Greene είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Ασχολείται με τη μελέτη της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ιστορική εμπειρία των Ελλήνων κατά την οθωμανική περίοδο. Η πρόσφατη έρευνά της επικεντρώνεται στις εμπορικές δραστηριότητες στη Μεσόγειο και τη λειτουργία της αγοράς στον οθωμανικό χώρο.

Συγγραφέας : Greene Molly
Μεταφραστής : Γκαρά Ελένη, Γκέκου Θέμις
Επιμελητής : Γκαρά Ελένη
Εκδότης : Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN : 960-8219-36-1
Σελίδες : 434
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Κρήτη – Ιστορία, Μεσόγειος, Περιοχή της – Ιστορία
Σειρές : 21ος Παράλληλος

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.65 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.