Κοινωνική προστασία κοινωνική πρόνοια

Περιγραφή

Η συγγραφή ενός βιβλίου με κεντρικό θέμα την Κοινωνική Πολιτική στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, σε μια περίοδο ραγδαίας και βίαιης συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, αποτελεί δύσκολο εγχείρημα. Και τούτο διότι οι πολυάριθμες και πολυποίκιλες συνέπειες της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει την Ελλάδα από το 2010, είναι ιδιαίτερα αισθητές -αν όχι τραγικές- για τους οικονομικά αδύνατους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους και γενικά τις ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και τις παροχές της Κοινωνικής Πρόνοιας. Οι βασικές πολιτικές για την κοινωνική πρόνοια αλλάζουν από εποχή σε εποχή και από χώρα σε χώρα, αλλά τα θέματα με τα οποία ασχολούνται είναι καίρια και συναντώνται από την αρχαιότητα. Οι πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση κρίσιμων και κατά κανόνα πολύπλοκων προβλημάτων, για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις. Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής επηρεάζονται συχνά από αντικρουόμενες αξίες, ιδεολογικές προσεγγίσεις, πολιτικές, θρησκευτικές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους. Στο επίκεντρο βρίσκεται το κρίσιμο ερώτημα: ποια είναι η ευθύνη της κοινωνίας για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών κάθε ανθρώπου; Ο θεσμός της κοινωνικής πρόνοιας σε κάθε κοινωνία αφορά όλους σχεδόν τους πολίτες.

Ο Πέτρος Σταθόπουλος είναι καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στο Frederick Institute of Technology, Λευκωσία. Υπηρέτησε ως καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Frederick Kύπρου καθώς επίσης και στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Concordia και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο McGill, στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας (τομέας Κοινοτικής Εργασίας – Κοινωνικού Σχεδιασμού). Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Brandeis (Η.Π.Α.) στην Κοινωνική Πολιτική. Δίδαξε στο Deree College και στο Fitchburg State College. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο Lipton Mental Health Center (Director of Research and Evaluation). Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε προγράμματα Κοινοτικής Ανάπτυξης στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και περιοδικά.

Συγγραφέας : Σταθόπουλος Πέτρος Α.
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 960-023-094-9
Σελίδες : 648
Σχήμα : 24×17
Κατηγορίες : Κοινωνική πρόνοια, Κοινωνική πολιτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 29.82 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.