Κοινωνία και αθλητισμός

Περιγραφή
Ο αθλητισμός βρίσκεται στις ρίζες των νεότερων αστικών κοινωνιών και συνδιαμορφώνεται ιστορικά με αυτές, ως συστατικό μέρος της κοινωνικής τους οργάνωσης. Είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως αυτές τις κοινωνίες χωρίς να γνωρίσουμε σε βάθος το αθλητικό φαινόμενο. Αλλά και αντίστροφα: η κατανόηση του αθλητισμού είναι αδύνατη αν δεν τον θεωρήσουμε ως διακριτό αντικείμενο των κοινωνικών επιστημών, ισοδύναμο με άλλα μείζονα αντικείμενα έρευνας και θεωρητικής αναζήτησης· κι αν δεν τον δούμε έξω από τις μυθοποιήσεις και τις εξιδανικεύσεις της κυρίαρχης αθλητικής ιδεολογίας, που έχει την τάση να παρουσιάζει τον αθλητισμό ως μια φυσική και εγγενώς θετική ανθρώπινη έξη, πέρα από την κοινωνία, τις συγκρούσεις και τις εξουσιαστικές δομές της, δηλαδή πέρα από την ιστορία.
Τα κείμενα αυτού του τόμου αποτυπώνουν τις εγχώριες ερευνητικές αναζητήσεις και επιστημονικές ζυμώσεις που συντελούνται αυτή την περίοδο στο πεδίο του αθλητισμού, ανταποκρινόμενα στην ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ ερευνητών και ερευνητριών από διαφορετικούς κλάδους. Κοινωνιολογικά και ιστορικά στην πλειονότητά τους, αναδεικνύουν διαφορετικά ερευνητικά εγχειρήματα και προσεγγίσεις του αθλητικού φαινομένου, που αφορούν την κοινωνική οργάνωση των σπορ, τις κοινωνικές πρακτικές που αναπτύσσονται γύρω απ’ αυτά, τη συγκρότηση και διαπραγμάτευση ταυτοτήτων, τους λόγους, τα συμβολικά νοήματα και τα αξιακά συστήματα που διαπερνούν τους αθλητικούς κόσμους.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Henry Ian, Βαφέας Νίκος, Γάσιας Γιώργος, Ζαϊμάκης Γιάννης, Κοταρίδης Νίκος Γ., Κουλούρη Χριστίνα, Μαυροφίδης Θωμάς, Παπαγεωργίου Δημήτρης, Σαματάς Μηνάς, Τζανάκης Μανόλης, Φουρναράκη Ελένη, Χατζηευσταθίου Δικαία, Τζαχρήστα Βασιλική
Επιμελητής: Ζαϊμάκης Γιάννης, Φουρναράκη Ελένη
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-221-631-Χ
Σελίδες: 368
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Κοινωνικές επιστήμες
Σειρές: Κοινωνία και Πολιτισμός

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.28 €