Κατερίνη: Από τη μικρή κώμη στην πολύτροπη πόλη

Περιγραφή
Η έκδοση αυτή επιχειρεί τομή στη δεκαετία του 1920-1930.
Εποχή καθόλα κρίσιμη για την πορεία και εξέλιξη της Κατερίνης.
Κατά την περίοδο αυτή, λίγα μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση (1912), και με τον ερχομό χιλιάδων προσφύγων, η πόλη εγκαταλείπει την ανατολική ραστώνη.
Μπαίνει καινούριο αίμα και νέος αέρας εισέρχεται στους μυκτήρες της. Έτσι η πόλη μετασχηματίζεται, μετεξελίσσεται, ανανεώνεται και βλέπει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση το μέλλον.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)Ο Ιωάννης Καζταρίδης, γεννημένος το 1957, μεγάλωσε και ζει στην Κατερίνη. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Ειδικεύτηκε στη Νεότερη Ιστορία και Κοινωνιολογία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ιδίου πανεπιστημίου με βαθμό «Άριστα». Εκπόνησε διπλωματική εργασία μετά από επίπονη και επισταμένη έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία (Ιστορικό Αρχείο ΥΠΕΞ, Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Μουσείο Μπενάκη, ΓΑΚ, κ.π.ά.) με θέμα, Η έξοδος των Ελλήνων της Αρμενίας (1919-1921). Αφού εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην παιδαγωγική, το 2010 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με βαθμό «Άριστα».
Υπηρέτησε ως φιλόλογος καθηγητής στο 4ο Ενιαίο Λύκειο Κατερίνης και από το 1996 έως το 2002, ως προϊστάμενος στα ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Πιερίας, υπηρεσία την οποία ο ίδιος πρωτοσύστησε. Από το 2007 μέχρι το 2010 διετέλεσε Διευθυντής στο 1ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης. Σήμερα διατελεί Διευθυντής της Βθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, θέση στην οποία υπηρέτησε και κατά το χρονικό διάστημα 2002-2004
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και στην τοπική ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κατερίνης και της Πιερίας. Πήρε μέρος, ως εισηγητής, σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά, ελληνικά και διεθνή, περιοδικά.
Εργογραφία:
– «Καπιταλισμός και θρησκεία», εκδ. Μάτι
– «Κατερίνη», 1982
– «Ο Καρδινάλιος Βησσαρίων, ο από Τραπεζούντος», Θεσσαλονίκη, 1987
– «Εκλογικές αναμετρήσεις στη Μεταπολεμική Ελλάδα», εκδ. Γεγονότα, Κατερίνη, 1989.
– «Η έξοδος των Ελλήνων της Αρμενίας (1919-1921)», εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 1996.
– «Η Πιερία κατά την Τουρκοκρατία. Αντιστασιακά κινήματα και απελευθερωτικές προσπάθειες» εκδ. Δήμου Λιτοχώρου, Κατερίνη, 2000.
– «Η Μακεδονία κατά την Τουρκοκρατία. Η Πιερία των Περιηγητών και των Γεωγράφων», εκδ. Μάτι, Κατερίνη, 2002.
– «Κατερίνη, Από τη μικρή κώμη στην πολύτροπη πόλη», εκδ. Μάτι, Κατερίνη, 2006.

Συγγραφέας : Καζταρίδης Ιωάννης Φ.
Εκδότης : Μάτι
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-8042-72-0
Σελίδες : 329
Σχήμα : 24χ22
Κατηγορίες : Πιερία – Ιστορία
Σειρές : Κατερίνη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 17.25 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.