Κατάλογος γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Περιγραφή
Ο τόμος αυτός είναι ο τρίτος του Καταλόγου γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος και ο δεύτερος τόμος χρησιμοποιούνται ήδη ευρύτατα στην ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία από μελετητές που ασχολούνται με την πλαστική αλλά και με την ιστορία και την τοπογραφία της Μακεδονίας, και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, κατά την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα.
Ο Κατάλογος θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του τέταρτου τόμου, που ήδη έχει αρχίσει να ετοιμάζεται.
Ο τρίτος τόμος περιλαμβάνει 328 λήμματα, δηλαδή πολύ περισσότερα από ό,τι οι δύο προηγούμενοι. Διπλασιάζεται έτσι σχεδόν ο συνολικός αριθμός των δημοσιευμένων γλυπτών, που ανέρχονται στα 665. Αξιοσημείωτο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των γλυπτών που παρουσιάζονται στον τρίτο τόμο δημοσιεύονται για πρώτη φορά, πράγμα που θα βοηθήσει σημαντικά την έρευνα της γλυπτικής στον γεωγραφικό χώρο της αρχαίας Μακεδονίας. Δημοσιεύονται έργα πλαστικής όλων των κατηγοριών, ολόγλυφα και ανάγλυφα (ελεύθερα και αρχιτεκτονικά), καθώς και αρκετά θραύσματα· επίσης διακοσμητικά γλυπτά και ένας μεγάλος αριθμός σαρκοφάγων. Τα γλυπτά κατατάσσονται σε δύο ευρύτερες περιόδους (όψιμη κλασική και ελληνιστική, αυτοκρατορική και ύστερη αρχαιότητα) και μέσα σε κάθε περίοδο κατά είδη.

Συγγραφέας : Συλλογικό έργο, Αδάμ – Βελένη Πολυξένη, Αλλαμανή – Σουρή Βικτωρία, Βουτυράς Εμμανουήλ, Γούναρη Εμμανουέλα Γ., Δεσπίνης Γιώργος, Καζακίδη Ναταλία, Παπαγιάννη Ελένη, Σισμανίδης Κώστας, Σμιτ – Δούνα Μπάρμπαρα, Στεφανίδου – Τιβερίου Θεοδοσία, Τερζοπούλου Δόμνα, Τζαναβάρη Κατερίνα
Επιμελητής : Δεσπίνης Γιώργος, Στεφανίδου – Τιβερίου Θεοδοσία, Βουτυράς Εμμανουήλ
Εκδότης : Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 960-250-452-8
Σελίδες : 700
Τόμος : 3
Σχήμα : 31χ22
Κατηγορίες : Αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές, Γλυπτική, Ελληνική, Μουσεία – Κατάλογοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 51.35 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.