Κατάλογος έργων Γιώργου Σισιλιάνου

Περιγραφή
Ο Κατάλογος, χρονολογικός ή συστηματικός, αποτελεί το πρώτο και το κυριότερο «εργαλείο» προσέγγισης των έργων ενός συνθέτη? υπό ορισμένες, μάλιστα προϋποθέσεις συνιστά μέσον διείσδυσης στον κόσμο του δημιουργού, μέσον αποτελεσματικό στην αποκάλυψη και προώθηση του καθόλου έργου του.
Οι με επιστημονικές προδιαγραφές συγκροτούμενοι κατάλογοι έργων θα μπορούσε να παρομοιασθούν με τους παλαιούς χάρτες, οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν την πληθώρα των καταγραμμένων πληροφοριών, παρά ύστερα από επίμονη μελέτη. Οι απαντήσεις που αποκομίζει ο ερευνητής, η προσκτώμενη γνώση, εξαρτώνται από το πως διαμορφώνει τα ερωτήματά του και από την ικανότητά του για μια σύνθετη διαδικασία συσχέτισης των δεδομένων.
Ο αριθμός των στοιχείων που δυνητικά προσφέρονται για τη δόμηση ενός καταλόγου έργων είναι θεωρητικά ανεξάντλητος· προφανής, όμως, και ο κίνδυνος να προκύψει ένας πολύπλοκος, δύσχρηστος «χάρτης» που δεν θα οδηγήσει τον «εξερευνητή» στην ανακάλυψη του «νέου κόσμου». Η επιτυχία, συνεπώς, ενός καταλόγου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που θα προκρίνει ο καταλογογράφος.
Η ερευνήτρια, διδάκτωρ μουσικολογίας Βάλια Χριστοπούλου, έκανε την δική της επιλογή βασιζόμενη σε δοκιμασμένες εφαρμογές καταλογογράφησης, επιχειρώντας ταυτόχρονα την διεύρυνση της λειτουργικότητας του Καταλόγου των έργων του Γιώργου Σισιλιάνου με την εισαγωγή νέων «εξαιρετικής σημασίας» στοιχείων.
Δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστεί κανείς ότι από τον Κατάλογο και μόνον των έργων ενός συνθέτη μπορεί να γραφεί μια σύντομη βιογραφία, ότι η καταλογογράφηση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την θεμελίωση και οικοδόμηση του συγγραφικού αρχιτεκτονήματος μιας ολοκληρωμένης μονογραφίας.
Απόστολος Κώστιος, Επιστημονικός υπεύθυνοςΓεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε πιάνο με την Εύα Αναστασιάδου-Στάνγκε (δίπλωμα, 1995) και ανώτερα θεωρητικά με τον Σπύρο Κλάψη (πτυχίο αρμονίας, 1994) και τον Παναγιώτη Αδάμ (πτυχίο αντίστιξης, 1997). Εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα «Γιώργος Σισιλιάνος: Η ζωή και το έργο του» στο Τ.Μ.Σ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιβλέποντα τον Καθηγητή κ. Απόστολο Κώστιο. Έχει λάβει μέρος, ως ενεργό μέλος, σε σεμινάρια πιάνου του Γεωργίου Χατζηνίκου, των Κονσταντίν και Τζούλια Γκάνεφ και του Πάουλ Μπαντούρα-Σκόντα. Συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα: «Κατάρτιση corpus των μουσικοκριτικών σημειωμάτων του Μίνου Δούνια: δημιουργία εργαλείου μουσικολογικής έρευνας και διάδοσης πληροφοριών», με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Απόστολο Κώστιο. Έχει εργαστεί στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» (1996-1998). Από το 1998 είναι καθηγήτρια μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση.

Συγγραφέας : Χριστοπούλου Βάλια
Επιμελητής : Κώστιος Απόστολος
Εκδότης : Παπαγρηγορίου Κ. – Νάκας Χ.
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 960-7554-70-1
Σελίδες : 157
Σχήμα : 24χ17
Σειρές : Ελληνικές Μουσικολογικές Εκδόσεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.91 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.