Καρλ Μαρξ: Το κεφάλαιο

Περιγραφή
«Οι φιλόσοφοι έχουν ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα όμως είναι να τον αλλάξουν», έγραφε ο Καρλ Μαρξ το 1845. Εδώ βρίσκεται η ουσία του “Das Kapital”, αυτής της συναρπαστικής περιγραφής του καινούργιου καπιταλιστικού κόσμου της Βικτοριανής εποχής, οι ιδέες του οποίου έμελλε να επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και να μεταβάλουν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Σε αυτό το βιβλίο ο Francis Wheen αφηγείται με ζωηρές λεπτομέρειες την εικοσάχρονη προσπάθεια του Μαρξ να ολοκληρώσει το ημιτελές αριστούργημα του. Το “Κεφάλαιο” γεννήθηκε σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στο Σόχο, εν μέσω πολιτικών φιλονικιών και μιας προσωπικής τραγωδίας. Ο πρώτος τόμος δημοσιεύτηκε το 1867, μετά σιωπηρών επαίνων, αλλά μόνο μετά τον θάνατο του Μαρξ θα επηρέαζε σημαντικά στοχαστές, συγγραφείς και επαναστάτες, από τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σο ως τον Λένιν.
Ένα ευφυές και καλογραμμένο βιβλίο, που δείχνει ότι, εκτός από μια στεγνή οικονομική πραγματεία, “Το Κεφάλαιο” μπορεί να διαβαστεί σαν ένα γοτθικό μυθιστόρημα, οι ήρωες του οποίου υποδουλώνονται από το τέρας που οι ίδιοι δημιούργησαν: τον καπιταλισμό. Και κάτι άλλο: «όσο υπάρχει καπιταλισμός», λέει ο Wheen, «θα πρέπει πάντα να διαβάσουμε “Το Κεφάλαιο” και φυσικά να προσπαθούμε να το κατανοούμε».
Ο Φράνσις Γουίν, συγγραφέας και δημοσιογράφος της εφημερίδας “The Guardian” και του χιουμοριστικού εντύπου Private Eye, έχει γράψει μια ακόμη βιογραφία (Tom Driberg), υποψήφια για το μεγάλου κύρους λογοτεχνικό βραβείο Whitbread. Το νέο του βιβλίο Κάρολος Μαρξ. Η ζωή του, “αυτή η συναρπαστική και διασκεδαστική βιογραφία που κατορθώνει να εξανθρωπίσει τον ιδρυτή του ιστορικού υλισμού χωρίς να τον ισοπεδώνει” (“The Observer”), γνώρισε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και ήδη κυκλοφορεί σε δεκαπέντε χώρες. Η έρευνα για τη συγγραφή του κράτησε τρία χρόνια και αποκαλύπτει πολλές άγνωστες πτυχές της ιδιωτικής ζωής του μεγάλου Γερμανού στοχαστή και επαναστάτη.

Συγγραφέας: Wheen Francis
Μεταφραστής: Αστερίου Ελένη
Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-442-614-1
Σελίδες: 169
Σχήμα: 21χ13
Κατηγορίες: Μαρξισμός, Μαρξιστική οικονομική
Σειρές: Τα Βιβλία που Συγκλόνισαν τον Κόσμο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.15 €