Κάτω από γκρίζους ουρανούς

Περιγραφή

Ιστορίες ξεριζωμένων ανθρώπων από τις πατρίδες τους. Άλλοι έφυγαν με τη θέλησή τους για μια καλύτερη ζωή, κι άλλοι έφυγαν κυνηγημένοι με το φόβο να γλυτώσουν τη ζωή τους που κινδύνευε. Ακόμη ιστορίες παιδιών που, στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, μεταφέρθηκαν χωρίς τη θέλησή τους σε κράτη του ανατολικού μπλοκ όπου τα σκόρπισαν σε διάφορα ιδρύματα. Έτσι μεγάλωσαν μακριά από τους γονείς και τα αδέρφια τους. Μερικά από αυτά έσμιξαν μετά από πολλά χρόνια, όταν τους έδωσε η Ελλάδα αμνηστία. Αλλά όταν γύρισαν δεν βρήκαν την πατρίδα που ονειρευόντουσαν τόσα χρόνια… Ακόμη η οδύσσεια του Φαρούκ που έφυγε κυνηγημένος από την πατρίδα του το Ιράκ, έφθασε με πολλές περιπέτειες στη Γερμανία για να ζητήσει άσυλο. Η εξαφάνιση του μωρού της Αρχοντούλας που μόλις το έφερε στον κόσμο, της το πήρανε παρά τη θέλησή της. Η Στέλλα, προδομένη από τον αγαπημένο της, αναγκάζεται να φύγει στην Αυστραλία για να παντρευτεί έναν άνθρωπο που δεν τον γνωρίζει, κρατώντας στο χέρι της μόνο μια φωτογραφία του που της έδωσε η προξενήτρα. Η κυρά Βασιλική θα οδηγηθεί σε έναν οίκο ευγηρίας παρά τη θέλησή της, γιατί τα παιδιά της όλα δουλεύουν στα ξένα και δεν έχει κοντά της κανέναν δικό της στα στερνά της… Ιστορίες που αγγίζουν την ψυχή του αναγνώστη…

Η Ελένη Δεληδημητρίου – Τσακμάκη γεννήθηκε το 1938 στο Ζαγγλιβέρι Θεσσαλονίκης και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Από το 1961 ζει στο Μόναχο της Γερμανίας μαζί με την οικογένειά της. Σήμερα είναι συνταξιούχος και μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα σε δύο πατρίδες.
Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα, κυρίως των μεταναστών. Την αγάπη της για τη συγγραφή την ανακάλυψε σε ηλικία 54 ετών, όταν είχε ξεφύγει πια από την αγωνιώδη αναζήτηση πόρων επιβίωσης και των πολλών οικογενειακών υποχρεώσεων.

Συγγραφέας: Δεληδημητρίου – Τσακμάκη Ελένη
Επιμελητής: Μπενάρδος Ζώης
Εκδότης: Δρόμων
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-694-201-3
Σελίδες: 176
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Διήγημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.35 €