Κάθε παλιό να σβηστεί

Περιγραφή

Ο τίτλος του βιβλίου «Κάθε Παλιό να Σβηστεί είναι παρμένος από το πρώτο αντιστασιακό τραγούδι που, ως σπουδαστές, με τους αξέχαστους αγωνιστές Φιλίνη, Τζεφρόνη, Καρρά, Πετρόγιαννη, Μανωλικίδη και άλλους τραγουδούσαμε κρυφά στο προαύλιο του πανεπιστημίου στα μαύρα χρόνια της Κατοχής και το οποίο ξεκινούσε με την κραυγή «Πάντα μπροστά μας!…». Το φωνάζαμε, το ελπίζαμε, το περιμέναμε, αλλά δυστυχώς το «παλιό» δεν έσβησε. Πέρασαν εβδομήντα τρία χρόνια και να που σήμερα, καθώς βγαίνουμε από το τούνελ της κρίσης, χρειάζεται να το ξανατραγουδήσουμε!… Αυτό είναι το βασικό νόημα των 250 άρθρων της πενταετίας 2009 – 2014 στη Realnews και στο enikos.gr, εκ των οποίων τα 120 σπουδαιότερα παραδίδονται σήμερα στον Έλληνα αναγνώστη. Αυτό, αλλά μαζί και η επίμονη κραυγή προς τα κόμματα να μονοιάσουν επιτέλους στα ύψιστα εθνικά θέματα για να αντιβγεί νικηφόρα η πατρίδα στην ξένη κατοχή. Αυτό, αλλά μαζί και η κρυφή ελπίδα να προκύψει από τις εκλογές μια νέα φουρνιά πολιτικών που ενωμένοι σαν γροθιά θα αξιοποιήσουν τους μοναδικούς θησαυρούς της χώρας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο υπόγειος πλούτος, η στρατηγική θέση, ο πολιτισμός και ο πανέξυπνος λαός της!… Σε όλα τα άρθρα του ο συγγραφέας σαλπίζει την αισιοδοξία του ότι ως το 2021, στα διακόσια χρόνια της ανεξαρτησίας της, η Ελλάδα θα έχει γίνει το «διαμάντι της Ευρώπης!». Το αξίζει, το δικαιούται, το προστάζει η ίδια η ιστορία της… Γιατί πράγματι «Η Ελλάδα θέλει να ζήσει και θα ζήσει!».

Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1925 στην Αθήνα. Είναι έγγαμος με τη ζωγράφο Λούη Σηλυβρίδου και έχουν ένα γιο. Απόφοιτος του Α΄ Γυμνασίου της Πλάκας. Έχει σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Πάντειο και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στις ΗΠΑ. Εργάστηκε από το 1941 στον παράνομο Τύπο της Αντίστασης. Το 1945 στον «Ριζοσπάστη», το 1950 στον «Φιλελεύθερο», το 1952 στην «Αθηναϊκή» ως βοηθός αρχισυντάκτη, το 1953 στο «Εμπρός» ως αρχισυντάκτης. Το 1953-1970 στα «Νέα» ως αρχισυντάκτης και διευθυντής Σύνταξης, το 1970-1974 στα «Επίκαιρα» ως εκδότης-διευθυντής, το 1974 ως διευθυντής στη «¨Βραδυνή», το 1975-1983 ως εκδότης-διευθυντής στην «Απογευματινή», το 1983 στον «Ελεύθερο Τύπο» ως πρώτος διευθυντής και αρθρογράφος. Το 1984 ως διευθυντής στη «Μεσημβρινή». Το 1990-95 ως σύμβουλος Έκδοσης και αρθρογράφος στην «Απογευματινή» και το 1995-2001 ως σύμβουλος Έκδοσης και αρθρογράφος στον «Ελεύθερο Τύπο». Επίσης σε πολλά άλλα έντυπα και σταθμούς. Πρωτοπόρησε στη νέα τεχνολογία, στην καθιέρωση της δημοτικής και στην προβολή ανθρωπίνων θεμάτων.
Μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Διετέλεσε μέλος του Ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου και διευθυντής δημοσιογραφικών σχολών επί δεκαετία. Έχει διακριθεί για τη μαχητική αρθρογραφία του, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Οι εφημερίδες που διηύθυνε ανήλθαν στον κορυφή της κυκλοφορίας. Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1985, το βραβείο Ιπεκτσί το 1988, το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων το 1997 και με δύο βραβεία του Ιδρύματος Μπότση (1986 και 1998). Έχει συγγράψει έξι βιβλία και ομιλεί τη γαλλική, την αγγλική και τη ρωσική. Ενδιαφέροντά του είναι η ανεμοπορία και η μουσική.

Συγγραφέας : Πασαλάρης Χρήστος
Επιμελητής : Μπράτσος Άγης
Εκδότης : Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 960-142-891-8
Σελίδες : 384
Σχήμα : 21×14
Κατηγορίες : Κοινωνικές επιστήμες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.89 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.