Ιωαννίνων ενθύμιον

0
(0)

Περιγραφή
Τα Γιάννενα του γνωστού συλλέκτη, αρχιτέκτονα και πρώην δημάρχου Ιωαννιτών κ. Αναστασίου Παπασταύρου έτσι όπως αναδύονται μέσα από μια πλούσια συλλογή 420 επιστολικών δελταρίων, μέρος του προσωπικού του αρχείου και συλλογές ή αρχεία συμπολιτών μας που επέτρεψαν τη δημοσίευσή τους, παρουσιάζονται στο λεύκωμα των εκδόσεων Apeirotan “Ιωαννίνων Ενθύμιον:Τα Γιάννενα μέσα από τις καρτ – ποστάλ”.
Πλήθος καρτ – ποστάλ, ασπρόμαυρων και έγχρωμων, αναδύουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και το άρωμα μιας εποχής που έχει παρέλθει. Τοπία φέρνουν γλυκές μνήμες σε κάθε αληθινό Γιαννιώτη, έστω κι αν τα χρώματά τους έχουν πια ξεθωριάσει…
Η έκδοση αποτελείται από εννέα θεματικές ενότητες, οι οποίες ανοίγουν ένα παράθυρο στο χρόνο, προβάλλοντας αρχιτεκτονικά στοιχεία της πόλης που ζούμε, σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους, ενώ σήμερα αποτελούν μεμονωμένα ή εξαφανισμένα κομμάτια ενός “παζλ” ανάμεσα στην πολυώροφη σύγχρονη δόμηση, και τα οποία κανείς πλέον δεν προσέχει. Σημαντικά επίσης είναι και τα κοινωνικά δεδομένα που αναδεικνύονται μέσα από τη μελέτη των θεμάτων, αφού πάνω στο χαρτί αποτυπώθηκαν συνήθειες ανθρώπων όλων των κοινωνικών τάξεων με αντίστοιχες παραδοσιακές φορεσιές της καθημερινότητά τους, είτε αυτή αφορούσε σε δουλειά, είτε σε διασκέδαση.
Για το αποτέλεσμα της έκδοσης που ο αναγνώστης θα πάρει στα χέρια του, συνέβαλαν το μεράκι και η ευαισθησία του συγγραφέα, αλλά και ο επαγγελματισμός όλων των συντελεστών που καταπιάστηκαν με αυτή, δίνοντας τελικά μία ξεχωριστή ποιοτική παρουσία. Μέσα από την άψογη εκτύπωση της έκδοσης με τη χειροποίητη βιβλιοδεσία, οι καρτ – ποστάλ μεταδίδουν κάτι από το χρώμα και την ατμόσφαιρα της εποχής και του τόπου.Ο Αναστάσιος Παπασταύρος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1945. Φοίτησε στο Μπαλλάνειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και στη Ζωσιμαία Σχολή, ενώ στη συνέχεια σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Είναι παντρεμένος από το 1976, με την πολιτικό υπομηχανικό Μαρία Βαζούκη και πατέρας μιας κόρης και ενός γιου. Έχει γράψει διάφορες μονογραφίες και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά.
Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και έχει εκθέσει έργα του σε ομαδικές εκθέσεις.
Από φοιτητής ασχολήθηκε με τα κοινά και διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φοιτητών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων· επίσης εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος (1986-1990) και δήμαρχος Ιωαννίνων (1998-2002).
Ακόμη διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΠΑΠ, του Σώματος Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων, του Συλλόγου Μηχανικών Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Ηπείρου.

Συγγραφέας: Παπασταύρος Αναστάσιος
Εκδότης: Apeirotan
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-89689-0-9
Σελίδες: 215
Σχήμα: 29χ29
Κατηγορίες: Ιωάννινα – Φωτογραφικά λευκώματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 27.21 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.