Ιστορία του βιβλίου

Περιγραφή
Η ιστορία του βιβλίου (χειρόγραφου ή έντυπου) αποτελεί έναν από τους πολλά υποσχόμενους κλάδους που μελετώνται από τους σύγχρονους Γάλλους ιστορικούς. Υπερβαίνοντας τα στενά πλαίσια της καθιερωμένης χρονολόγησης, θεωρείται μια “διεπιστημονική επιστήμη”, καθώς αφορά τον τομέα της ιστορίας της λογοτεχνίας αλλά και της οικονομικής, τεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής ιστορίας.
Με τον εορτασμό του “έτους του Γουτεμβέργιου”, για την 550ή επέτειο από την εφεύρεση της τυπογραφίας, και καθώς μάλιστα περνάμε σε νέα χιλιετία, επιχειρείται μια ανάλυση της ιστορίας του βιβλίου και του γραπτού κειμένου που αποκτά πολύ ιδιαίτερη σημασία. Αφενός το γραπτό και το έντυπο κείμενο είναι από τα κυριότερα ερείσματα γύρω από τα οποία οικοδομήθηκε η εύρεση συλλογικής ταυτότητας κατά τη νεότερη περίοδο. Αφετέρου η ιστορία του βιβλίου μας βοηθά να εντάξουμε σε μια προοπτική τα φαινόμενα που σχετίζονται με τη σύγχρονη επανάσταση των νέων μέσων επικοινωνίας και μας προσφέρει πολλούς τρόπους για να εξετάσουμε και να τα κατανοήσουμε καλύτερα.
Το παρόν εγχειρίδιο φιλοδοξεί να αποτελέσει συγχρόνως εισαγωγή στον συγκεκριμένο τομέα και απολογισμό των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν ή εξελίσσονται, κυρίως στη Γαλλία, όπου συντελείται μια ριζική ανανέωση μεθόδων και προσεγγίσεων.

Συγγραφέας: Barbier Frédéric
Μεταφραστής: Παπαηλιάδη Μαρία
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-375-340-8
Σελίδες: 502
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Βιβλία – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 24.38 €