Ιστορία της αρχαίας τέχνης

Περιγραφή
Η «Ιστορία της αρχαίας τέχνης» είναι το αριστούργημα του Winckelmann – ένα έργο ορόσημο στο πεδίο των αρχαιογνωστικών επιστημών – που τον έκανε γνωστό σε όλον τον κόσμο.
Το έργο αυτό αποτελεί πράγματι τον θεμέλιο λίθο της ιστορίας της τέχνης ως ξεχωριστού κλάδου της ιστορίας, που παραμένει μέχρι σήμερα κλασικό στο είδος του, αν και σε μερικά σημεία οι απόψεις του συγγραφέα έχουν ξεπεραστεί από την πρόοδο των αρχαιολογικών και αισθητικών σπουδών.
Στην ιστορία του ο Winckelmann θέτει όντως για πρώτη φορά τις βάσεις της εξέλιξης της τέχνης γενικά, και ειδικότερα της αρχαίας τέχνης συνδυάζοντας με επιδεξιότητα και γνώση κλιματολογικά, μυθικά, ιστορικά, θρησκευτικά, πολιτικά, κοινωνικά, αισθητικά και πολιτισμικά στοιχεία, προβαίνει στην ερμηνεία και αξιολόγηση της τέχνης των αρχαίων λαών, και ειδικότερα των Ελλήνων, με πρωτότυπο τρόπο και υποδειγματική μέθοδο.
Η παρουσίαση του έργου αυτού στη νεοελληνική γλώσσα αποτελεί, πλην των άλλων, φόρο τιμής προς τον μεγάλο γερμανό αρχαιολόγο και ιστορικό της τέχνης, που πρώτος αυτός πρόβαλε με τόσο θαυμασμό σε όλον τον κόσμο τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα των προγόνων μας.Ο Johann Joachim Winckelmann (1717-1768) υπήρξε πρωτοπόρος της κίνησης του νεοκλασικισμού στην Ευρώπη και ιδρυτής της επιστημονικής αρχαιολογίας. Στο πρώτο του δοκίμιο «Σκέψεις για τη μίμηση των ελληνικών έργων στη ζωγραφική και στη γλυπτική», το οποίο αποτελεί ένα είδος «μανιφέστου» του αρχαιοελληνικού ιδανικού, περιέχονται τα σπέρματα των μετέπειτα αισθητικών θεωριών του για την κλασική τέχνη. Ο Winckelmann διακήρυσσε ότι την ελληνική τέχνη εμπνέει το ιδεώδες της ευγενούς απλότητας και του ήρεμου μεγαλείου, και υποστήριζε ότι ο μόνος δρόμος για τους σύγχρονούς του καλλιτέχνες ήταν να μιμηθούν τους αρχαίους, αν φιλοδοξούσαν πραγματικά να αφήσουν πίσω τους μεγάλα και ανεπανάληπτα δημιουργήματα. Από το 1755 ο Winckelmann εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου μπόρεσε να επιδοθεί ανετότερα στις προσφιλείς του αρχαιολογικές μελέτες. Έγραψε και δημοσίευσε πολύ σημαντικά έργα, αλλά το κορυφαίο του είναι η «Ιστορία της Αρχαίας Τέχνης».

Συγγραφέας : Winckelmann John Joachim 1717-1768
Μεταφραστής : Αναγνώστου Λευτέρης
Επιμελητής : Μαρκαντωνάτος Γεράσιμος Α. 1938-
Εκδότης : Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 960-01-1393-9
Σελίδες : 424
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Τέχνη – Ιστορία , Τέχνη, Αρχαία ελληνική, Τέχνη, Αρχαία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 23.70 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.